Соціум

Степан Кушнір: “Мені складно працювати в організації, якщо я не бачу в ній продовження”

Нещодавно у Facebook голова ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” Степан Кушнір заявив, що заморожує роботу своєї організації та йде з молодіжного сектора. Що змусило його до такого кроку і яка доля очікує на Молодіжний парк і “Green Fest” він розповів газеті “Проскурів”.

 

— Степане, чому ти вирішив зав’язати з ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку”?

 

— Було би дуже дивно, якби я займався молодіжною політикою все життя. В 28 років я відчуваю ментальну різницю з молоддю, якій 14-18. Це свідчить про те, що зміна поколінь в інформаційну епоху відбувається швидше. Тому хоча молодь за українським законодавством визначається з 14 до 35 років, я відчуваю, що фактично молодіжну політику слід формувати людям до 25.

В мене було достатньо часу реалізуватися в ролі молодіжного лідера. Наразі почуваюся в зоні комфорту, де всі питання, пов’язані з молодіжною сферою, мені під силу, тому й не цікаві. Я йду з “Хмельницького молодіжного клубу розвитку”, щоб продовжити свій особистісний розвиток в іншій організації — Агенції сталого розвитку “АСТАР”.

 

— Клуб розвитку проіснував п’ять років. Які висновки щодо його роботи ти зробив?     

 

— Це був класний досвід для людей, які наважились інвестувати свій час для самореалізації в нашій організації. Найбільшим досягненням вважаю те, що “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” пропустив через себе тисячі молодих людей, з яких сотні розкрили свій потенціал, а організація стала для них своєрідним трампліном особистісного розвитку.

Серед інших досягнень можу виділити просування ідеї Молодіжного парку. Хоч історія з ним досі не вирішена, проте я впевнений, що парк з’явиться як об’єкт сучасної архітектури.

Фестиваль “Green fest” також заслуговує на увагу в історії нашої діяльності. Довкола нього ми зростали як менеджери подій і в підсумку маємо найбільший фестиваль у місті, зроблений молоддю для молоді.

Серед іншого — наша діяльність у сфері енергоефективності та енергозбереження. Вважаю, що ми суттєво вплинули на обізнаність хмельничан у цьому питанні, випустили чимало інформаційної продукції, запровадили в навчальних закладах тематичну неформальну освіту, розробили та випустили “Збірник тренінгів з енергетичної освіти”.

Якщо говорити про успіхи мовою цифр, то наша організація залучала щороку приблизно вдвічі більше грошей на молодіжну політику, ніж обласне управління молоді та спорту на всю область. Це важливо, бо гроші це — індикатор довіри. Маємо партнерів з числа міжнародних організацій, місцевого бізнесу, влади і це все посилювало нашу спроможність ефективно працювати.

Перше зібрання ініціативної групи проти забудови “зеленої зони”, яка нині має має перетворитися на Молодіжний парк. Травень 2012 року.

— А найбільші проблеми чи поразки можеш назвати?

 

— Проблеми і поразки — це наші вчителі. Це найцінніше у будь-якій діяльності, тому я до цього ставлюсь по-філософськи і намагаюсь не приймати близько до серця, хоч і реагую спочатку імпульсивно. Важливий висновок, який я зробив через п’ять років діяльності організації: не існує колективної відповідальності. Якщо ти починаєш щось робити, саме ти маєш це довести до кінця. Ніхто інший не буде брати близько до серця проект, крім його ініціатора. Саме це стало причиною того, що ГО “Хмельницький молодіжний клуб розвитку” я поставив на паузу. Мені складно працювати в організації, якщо я не бачу в ній продовження.

 

— Як власне ти оцінюєш зміни у молодіжній політиці Хмельницького за ці п’ять років? Що потрібно змінювати й розвивати?

 

— Якщо називати “молодіжною політикою” всі заходи, дотичні до молоді, то це хибне розуміння терміну. В місті поки що немає стратегічного плану, як зберегти молодь у Хмельницькому, щоб ті не втекли, скажімо, у Польщу. А варто було б над цим задуматись, враховуючи, що з 2015 року з України виїхало стільки людей, скільки проживає у всій Хмельницькій області!

Молодіжна політика має виражатись у тому, що молоді дадуть зелене світло в усіх починаннях. Це дозволить зміцнити конкурентні переваги Хмельницького як міста, де молодь захоче залишитися на все життя.

 

— Бачиш перспективні молодіжні організації чи проекти, які можуть змінити молодіжне життя міста?

 

— Є кілька гарних молодіжних ініціатив, але питання, чи будуть вони здатні сформувати молодіжну політику на далеку перспективу. В молодіжному сегменті дуже швидко змінюються люди і це логічно. Хтось закінчив школу і переїхав вчитися в інше місто, хтось змінив пріоритети, хтось переріс діяльність молодіжних проектів… Суттєвим зрушенням є те, що міська рада нарешті створить молодіжний центр та здійснюватиме його координацію. Якщо менеджмент буде відданий молодим людям, це стане точкою росту системних змін у молодіжній сфері.

Вибух зелених фарб холі на “Green Fest 2017”

— Яка доля чекає на Молодіжний парк і “Green Fest”?

 

— За п’ять років питання Молодіжного парку, на жаль, не зрушило з місця. Можна говорити, що документація змінювалась і зроблено багато, але факт залишається фактом: досі не прийняте необхідне рішення. Громадськість зробила достатньо і я очікую, що після визначення земельних меж парку міська рада візьме за основу проект Молодіжного парку групи архітекторів “ProProstir” та створить проектно-кошторисну документацію і далі поетапно фінансуватиме його реалізацію. Я готовий долучитися до роботи, якщо з місцевою владою ми знайдемо спільну мову.

А ось з фестивалем “Green Fest” сталася прикра ситуація. Ще минулого року ми домовились з міським головою про те, що міська рада виділить 200 тисяч гривень і займатиметься подальшою координацією події. Натомість ці гроші міське управління молоді та спорту використовує на організацію фестивалю з іншою назвою. Він проходитиме того ж дня, в тому ж місці, де мав бути “Green Fest”. Навіть дизайн логотипу залишився той же. Для чого було змінювати назву бренду, про який знають у інших містах, для мене загадка.

 

— А роботу над екологічними проектами продовжуватимеш?

 

— Цей напрямок буде для мене пріоритетним і виражатиметься в рамках діяльності Центру енергетичних консультацій, який ми з травня запускаємо на базі Агенції сталого розвитку “АСТАР”. Також готую кілька проектів у форматі соціального підприємництва. Ця робота для мене нова та цікава. Тут є де зростати і здобувати новий досвід.

 

На станції “Сонячна Деражня” в рамках Подільського енергетичного форуму “GreenEnergy”. Фото Сергія Толстіхіна.

— Як громадський активіст дай пораду, як побудувати дієву громадську організацію?

 

— Потрібно бути інфікованим вірусом змін. В житті керуюсь висловом Ганді “Будьте тими змінами, які хочете бачити в світі”. Я звик створювати те, чого мені не вистачає. Власне і громадську організацію створив, бо подібних у місті не було.

Для побудови ефективної організації потрібно сформулювати цінності, які об’єднають людей, будуть надихати й вселяти віру в прихильників організації. Необхідно мати чіткі довгострокові цілі та достатньо часу, щоб втілити їх у життя. Ще є низка професійних компетенцій, які слід знати або вивчати.

Розмовляв Андрій ЯЩИЩЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *