З життя громади

Міський бізнес виходить із тіні

Легалізація тіньової зайнятості та заробітної плати — тема чергової наради відповідних комісій та робочої групи, створених виконкомом міської ради, за участю роботодавців.

Інформуючи учасників про загальну ситуацію у цій сфері, заступник міського голови Андрій Бондаренко зазначив, що в місті відсутня заборгованість із виплати зарплати у бюджетній галузі та на комунальних підприємствах. Натомість загальна сума заборгованості на початок квітня склала 794 тисяч гривень і зменшилася з початку року на 4%.

Позитивна динаміка спостерігається і на ринку праці. Так, кількість роботодавців, які використовують легальну найману працю, збільшилася на 2%, середня зарплата найманих працівників зросла на 26% і становить 5694 гривні. Серед мінусів — відтік робітників за межі міста, припинення діяльності частини роботодавців. Відтак актуальним залишається збереження кваліфікованих кадрів і наповнення бюджету міста. На думку Андрія Бондаренка, це можливо за умов підвищення заробітної плати працівникам.

Нинішнє спільне засідання розглянуло стан справ у сфері торгівлі фармацевтичними товарами і серед орендаторів приміщень міської комунальної власності. Були запрошені 35 і 30 керівників підприємств відповідно, де середня зарплата є меншою, ніж загалом у місті (6000 гривень). Участь у нараді взяли представники Державної фіскальної служби, Держпраці, федерації профспілок, центру зайнятості, управління праці та соціального захисту населення міської ради. Роботодавці розповіли про свої проблеми, висловили зауваження та пропозиції, почули відповідні поради й рекомендації. Як приклад, майже 60 швейних цехів створили міську асоціацію швейної галузі з прагненням працювати легально. Сприяти подальшому процесу виведення економіки міста з тіні мають нинішні заходи міської влади, зокрема інформаційно-роз’яснювальні заходи. Так, з початку року до державної реєстрації залучено 1657 субєктів господарської діяльності, укладено трудових угод з 2967 працівниками. Загалом число найманих працівників — платників податків збільшилось на 4,5 тисячі осіб.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Словян Воронецький нагадав учасникам зібрання — роботодавцям, що нині у працівників управління є повноваження державних інспекторів праці, зокрема щодо накладання штрафів: за недотримання мінімальних гарантій — 37 тисяч гривень, за неоформленого працівника — 112 тисяч гривень. Але, за його словами, йдеться не стільки про застосування цих санкцій, скільки про взаєморозуміння і спільну роботу з подолання тіньової зайнятості та підвищення зарплати найманим працівникам.

Наступна спільна нарада відбудеться за участі роботодавців будівельної сфери.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *