Культура

Зміст і краса емаллю

Краса світу безмежна, примножують її художники, винаходять нові техніки для створення шедеврів. Однією з найстаріших є емалювання, яке зародилося ще у давніх цивілізаціях. Навіть одна з найдавніших знахідок на теренах України — скіфська пектораль прикрашена емаллю блакитного кольору.

З тих пір техніка вдосконалилася. Але не так вже й багато майстрів-сучасників беруться її освоювати. Одним із шанованих українських емальєрів є Олексій Коваль. Автор представив свою експозицію “Емалі: історія. Україна. Світ” 26 квітня в обласному художньому музеї. Хмельничани можуть насолодитися його унікальними фресками, мозаїками, ескізами вітражів.

Олексій Коваль навчався в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури на факультеті живопису. З 2000 року працює у монументальному мистецтві. У 2006-ому почав освоювати техніку гарячої емалі, згодом вивчав особливості техніки у приватних майстернях у Китаї, Індії, країнах Європи. У своїх робота використовує срібло, мідь, бронзу, коштовне каміння. Олексій Коваль — учасник численних персональних виставок, пленерів, симпозіумів.

Як стверджують колеги автора, серед яких хмельницький емальєр Іван Юрков, експозиція, представлена у нашому місті, — унікальна. Нині в Україні є лише кілька десятків фахових спеціалістів-емальєрів, які можуть так бездоганно, художньо творити. Крім унікального способу виконання, естетичної насолоди, твори Олексія Коваля відтворюють історію певного часу, регіону…

Особливістю робіт автора є вмонтування у мозаїку емалі ретросвітлин. Це створює ефект приналежності роботи до давніх часів. Як приклад — його “Три сестри” чи “Зачарована”. Вражає і його “Дарійка” — українська дівчина, обличчя якої мальоване, а стрій доповнюють справжні, обʼємні прикраси.

Такий непростий матеріал, як емаль, грає у руках митця реалістичними барвами. Пірнаєш поглядом у його “Лілеї в тіні дерев” (одна з наймасштабніших робіт експозиції). Не намилуєшся величною “Музикою ірисів”: дивовижний квітковий натюрморт еліптичної форми доповнює граційна, візерунчаста оправа.

Творчість талановитого й по-мистецьки ерудованого автора буде представлена у музеї до 31 травня.

Ірина САЛІЙ

Фото Андрія ЯЩИШЕНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *