Освіта

Новий подих “Свіжого вітру”

Традиційно навесні, коли природа пробуджується, екологи голосніше нагадують про негарази з довкіллям. Як і в минулі роки, хмельницькі школярі згуртувалися для вирішення екологічних проблем та виховання на міському екофестивалі “Свіжий вітер”. Його мета — активізація екологічної культури, привернення уваги влади до екологічних проблем.

Урочисте підбиття підсумків міжшкільних змагань відбулося минулого понеділка на майдані біля кінотеатру ім. Т.Шевченка. Організували фестиваль міські управління сімʼї, молоді та спорту, з питань екології та благоустрою міста, а також департамент освіти та науки.
Команди юних екологів підготували для “Свіжого вітру” цікаві “Екопроекти”, “Авторські пісні та співані поезії на екологічну тему” та колекції “Екомоди”.
В “Екопроектах” діти демонстрували свої винаходи. Наприклад, екологічно чисте мило на основі косметичної глини представили вихованці технологічного багатопрофільного ліцею ім. А.Мазура. Учні НВО №5 ім. С.Єфремова радили ровесникам, що робити у буденному житті, аби не поглибити екопроблему навколишнього середовища.
Особливо цікавими були авторські пісні й поезії школярів. Пісню “Екологічна перлина — Україна” представила учениця колегіуму ім. В.Козубняка Марія Чоботарьова. Власний вірш на екотему декламувала учениця ЗОШ №12 Крістіна Васильєва. Пісню “Земле моя” подарувала “Свіжому вітру” учениця СЗОШ №8 Анна Боднар.


Та найвидовищнішими стали модні екоколекції. Школярі створювали вечірні сукні та маскарадні костюми з різних підручних матеріалів, які часто потрапляють у сміття, замість вторинної переробки. Сукні з квітами, екстравагантні капелюшки, жилети зі старих дисків… — все це може стати актуальним на різних шкільних чи домашніх посиденьках.
Дитячі таланти вражали, та довелося обирати кращих. У номінації “Екомода” перше місце посіла команда з НВК №9. А гран-прі в цій номінації дісталося юним дизайнерам ЗОШ №21. “Екоколекцію на тему грецьких богів створювали колективно, переважно з паперу та флізеліну, деяких елементів декору”, — зазначила школярка Яна Дияк.


У номінації “Екопроект” перше місце посіли екологи НВО №28, які зняли відео, як люди забруднюють довкілля і як поводитися, щоб менше шкідливо впливати на навколишнє середовище. “Старалися нашим екопроектом чогось навчити однолітків, навіть дорослих. Хочеться жити в екологічно чистій країні”, — ділиться учениця школи Вікторія Мороз. Цей навчальний заклад переміг і в номінації “Екопісня”.
Привітали цьогорічний “Свіжий вітер”, подякували вчителям-наставникам за гарну роботу і вручили нагороди та дипломи учасникам начальник міського управління сімʼї, молоді та спорту Сергій Ремез, його заступник Олена Мандзій, член журі конкурсу, ведучий заходу, представник спортивно-культурного центру “Плоскирів” Сергій Гуменюк та інші поважні гості.


А танцювально-пісенні номери переможцям подарували народний артист України Володимир Смотритель, ансамбль танцю “Альборадо” Палацу творчості дітей та юнацтва (вирували у “Вальсі квітів”) та вихованці клубу “Індиго” міського центру по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання.
Ірина САЛІЙ
Фото Андрія ЯЩИШЕНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *