Освіта

Коли з’являться нові навчальні заклади?

У Хмельницькому продовжується будівництво сучасних навчальних закладів і добудова нових корпусів шкіл та дитсадків. Вчора, 19 квітня, хід будівельних робіт перевірив міський голова Олександр Симчишин.

 

З настанням сприятливої погоди відновилося будівництво нових навчальних закладів. На деяких об’єктах роботи проводилися навіть взимку, коли це дозволяв температура повітря. Зокрема, завдяки швидкому темпу вже на 80% готове приміщення дитячого садка на вулиці Залізняка, 32, який стане частиною потужного навчально-виховного комплексу в мікрорайоні Озерна.

За словами Олександра Симчишина, будівництво сучасного НВК на Озерній — це найбільш масштабне будівництво соціального об’єкту в Хмельницькій області за роки незалежності. Нині вартість цього НВК складає понад 100 мільйонів гривень.

“НВК складатиметься з корпусу дитячого садка на 215 дітей та корпусу початкової школи на 480 учнів 1-4 класів, — розповідає міський голова. — Проте навчальний заклад насправді зможе вмістити значно більше школярів. Загальна площа будівництва — 2,3 гектара. Жоден освітній об’єкт в області не має такої площі”.

Міський голова оглядає вентиляційну систему

НВК на Залізняка будується відповідно до сучасних вимог, заклад буде оснащений якісною вентиляційною системою та всім необхідним для навчання устаткуванням. Крім того, тут будуть спортивні та ігрові майданчики, а під ним — бомбосховище, яке може захистити дітей від радіаційного випромінювання.

Окрім 80-відсоткової готовності корпусу дитячого садка, майже готова коробка початкової школи. Олександр Симчишин прогнозує, що НВК здадуть в експлуатацію вже наступного року.

До речі, поки  основне фінансове навантаження лягає на міський бюджет, з державної казни виділили лише п’ять мільйонів гривень. А з міського витрачено вже понад 45 мільйонів.

Коробка початкової школи НВК на Залізняка, 32

На Старокостянтинівському шосе, 3б відновилася добудова нового приміщення навчально-виховного об’єднання №1. За словами міського голови, будівельні роботи розпочалися ще кілька років тому, але через брак фінансування зупинилися.

“Тоді з частиною будівельних робіт відверто схалтурили. Ми вирішили виправити ситуацію, адже нині триває активна розбудова цього мікрорайону. Тому тут не вистачає навчальних класів. У цьому році ми запустили активну фазу добудови, на яку виділили з міського бюджету чотири мільйони гривень”, — зазначив Олександр Симчишин.

Орієнтовно об’єкт буде зданий в експлуатацію наступного року, адже його загальна вартість разом з оснащенням — понад 20 мільйонів гривень.

Добудова НВО №1 на Старокостянтинівському шосе, 3б

Триває добудова нового приміщення НВК №10 на вулиці Водопровідній, 11. Нині ця школа перевантаження, тому виникла необхідність збільшити її площу. Загальна вартість будівельних робіт, які розпочались у 2017 році, також складає понад 20 мільйонів гривень. Планувалося, що вони виконуватимуться швидше, але виникли проблеми з теплотрасою і відведенням ґрунтових вод.

Будівельні роботи на вулиці Водопровідній, 11

Останнім об’єктом, на якому вчора побував міський голова, стала ЗОШ №18 на вулиці Купріна, 12. Там нині також триває добудова нового приміщення, де розмістяться сучасний харчоблок, кілька класів і актова зала.

“Необхідність добудови нового приміщення назріла через відсутність харчоблока. Через це діти змушені бігати на обід через проїжджу частину в старшу школу, — розповідає очільник міста. — Крім того, ми взялися за утеплення фасаду навчального закладу та зробили його стяжку, адже це старе приміщення й по ньому пішли тріщини”.

На жаль, через утеплення фасаду ЗОШ №18 буде знищений один з перших муралів у Хмельницькому — “Дівчина з книгою”. Проте міський голова пообіцяв, що після термомодернізації малюнок буде або відновлений, або на його місці з’явиться якесь нове зображення.

Загальна вартість будівельний робіт — понад шість мільйонів гривень. Нове приміщення планують здати в експлуатацію вже восени цього року.

Утеплення ЗОШ №18

До речі, наступного тижня у Хмельницькому буде оголошено тендер на початок будівництва дитячого садочку в мікрорайоні Лезневе. Його загальна вартість орієнтовно складатиме 30 мільйонів гривень. Планується, що до кінця року буде зведений корпус, а решта робіт триватиме у 2019 році. Крім того, цього року починається добудова ліцею №17.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *