Культура

Справжнє чоловіче фото від Сергія Аніськова

“Існує стереотип, що чоловікам фотографуватися не личить. Вважають, якщо у чоловіка є художні фото, він, напевно, нетрадиційної орієнтації. Через таку хибну думку часто у представників сильної статі немає якісної світлини на згадку нащадкам, крім фото на документи. Тож вирішив зробити колекцію якісних чоловічих знімків”, — розповів 11 квітня на відкритті власної виставки світлин “Чоловічий портрет” у “Kodak cafe” член обласної організації Національної спілки фотохудожників України
Сергій Аніськов.

У соціальних мережах можна знайти до 500 його чоловічих світлин, які зробив у рамках проекту “Чоловічий портрет”. У кафе на Подільській представив лише дев’ять робіт, на яких — відомі хмельничани, представники різних поколінь, професій, поглядів на життя. Дивляться з фото на відвідувачів кафе письменник, публіцист Петро Маліш, голова обласної організації фотохудожників Анатолій Іванов, фотохудожник Олександр Савенко, відомий організатор фестивалів Андрій Зоїн, місцевий співак Андрій Клименко та інші.
Один із, напевно, найдорожчих фотомайстру портретів — Миколи Аніськова, батька фотомитця. Серед представлених світлин і жіночий портрет, бо, як стверджує автор, фаховий психолог, у кожній владній жінці є чоловічі риси характеру, можливо, і зовнішності.
Усі роботи виконані у лаконічних чорно-білих тонах, без зайвого декору та доповнень, де чітко відслідковується характер персонажів.
“Вже давно хотіли зробити у нашому “Kodak cafe” арт-простір для виставок світлин місцевих фотохудожників. Першим став Сергій Аніськов з цікавою експозицією відомих хмельничан. Запрошуємо й інших майстрів продемонструвати публіці свої роботи. Відгуки про них збираємо у спеціальному альбомі”, — зазначає власник “Kodak cafe” Віктор Кірічук.
Серед поважних гостей на відкритті “Чоловічого портету” були і герої світлин. “Маю чимало фото з різних фестивалів, заходів, але серед них раніше не було жодної професійної, яку можна десь представити. Тому дуже вдячний пану Сергію, що він зробив мені якісну світлину, — каже Андрій Зоїн. — Взагалі, у Хмельницькому, на фестивалях, які організовую, бракує фотохудожників, які захопливо знімають пересічних людей, а не лише зірок естради”.
“Сергій Аніськов — мій учень. І нині можу впевнено сказати, що хороший. Серед членів обласної організації НСФХУ він найактивніший, організовує чимало фотопроектів”, — каже Анатолій Іванов.
Решту світлин з колекції “Чоловічий портрет”, можливо, згодом можна буде побачити в обласному художньому музеї, директорка якого Ольга Долінська теж прийшла привітати автора експозиції.
Звучали вітання і від директора центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Мар’яни Любецької, адже героєм світлини Сергія Аніськова став психолог центру Віталій Цибульський, та заступника начальника міського управління сім’ї, молоді та спорту Олени Мандзій.

Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *