З життя громади

Оновлені фракції проголосували збільшений бюджет

Порядок денний 21-ї сесії міської ради складався зі 116 пунктів з усіх сфер життєдіяльності міста, але найважливішими були бюджетні питання.

Натомість на початку пленарного засідання депутати заслухали інформацію Хмельницького відділу поліції ГУ Національної поліції в Хмельницькій області щодо забезпечення охорони прав та свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки та порядку в місті. Це щорічна традиція в роботі міської ради. Нинішня інформація містила певні тенденції, котрі спостерігалися впродовж 2017 року. Так, статистика кримінальних правопорушень засвідчила їх зменшення на 315 злочинів, хоча спостерігалася динаміка збільшення важких злочинів на 2,8%. Випадки вчинення розбійних нападів скоротилися на 50%, крадіжок майна зменшилася на 14,1%, а рівня неповнолітньої злочинності — на 45%. Загалом, торік “криміногенну ситуацію у місті вдалося стабілізувати і вже на початок 2018-ого вийти на динаміку її зниження в багатьох напрямках”, — такий висновок міського відділу поліції. Визначені й проблемні питання для спільного подолання з владою міста. Це: збільшення кількості камер відеоспостереження, якнайшвидше створення муніципальної поліцейської варти і перегляд режиму роботи нічних розважальних закладів.

Реакція обранців на інформацію, яку надав т.в.о. начальника міського відділу поліції Ігор Кирник, була схвальною, але зустрічних запитань він не уникнув. Депутатів цікавили ситуації з правопорядком на Привокзальній площі, щодо розповсюдження наркотиків, реагування поліцейських на виклики громадян, розкриття злочинів тощо. Представлену інформацію сесією було взято до відома.

Одноголосно депутати проголосували за звіт про виконання бюджету міста за 2017 рік. За даними фінансового управління, перевиконання зведеного обсягу доходів склало 36430,7 тисячі гривень, а власних — 31199 тисяч. Позитивний характер має і виконання цьогорічного бюджету. Так, обсяг власних доходів загального фонду зріс на 10,3% від планових призначень на січень-березень, склавши 355194,5 тисячі гривень. Станом на 1 січня нинішнього року вільний залишок бюджетних коштів по загальному фонду становив 118676,1 тисячі гривень, по спеціальному — 10139,5 тисячі. Це дає змогу внести зміни у частині збільшення дохідної та видаткової статей бюджету міста. Відтак додаткові фінансові ресурси були визначені для всіх сфер життєдіяльності міста і реалізації загальноміських програм. Запропонований проект змін попередньо був опрацьований у постійних депутатських комісіях і без обговорення проголосований на пленарному засіданні.

Логічним продовженням бюджетних змін стало затвердження нової міської програми — щодо створення та розвитку індустріального парку “Хмельницький” та оновлення діючих програм: з охорони довкілля, бюджетування за участю громадськості, попередження виникнення надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної і технологічної безпеки, військово-патріотичного виховання мешканців міста.

Сесійним рішенням стало створення і нових структур міської ради: інклюзивно-ресурсного центру №1 (ХІРЦ №1) та центру національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Перший має сприяти забезпеченню прав дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років, другий спрямований на організацію позашкільної роботи за різними сферами соціокультурної, туристично-краєзнавчої, оздоровчої, екологічної освіти, громадянського та національно-патріотичного виховання.

На подальше виконання законодавства щодо доступу до публічної інформації депутати затвердили Положення про відкриті дані міської ради, якими визначається порядок здійснення та забезпечення права кожного громадянина на доступ до інформації, котра становить суспільний інтерес і є у володінні міської влади.

Інформаційному забезпеченню територіальної громади має слугувати Реєстр, який міститиме відомості про всіх осіб, котрі мешкають на території міста з урахуванням захисту їхніх персональних даних. Призначення Реєстру — забезпечення процесів реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання чи перебування фізичних осіб.

Неодмінними пунктами порядку денного пленарного засідання є питання соціальної сфери. Цього разу вони стосувалися також порядку забезпечення 50% оплати навчання у вищих навчальних закладах міста учасників АТО, а також соціальної підтримки їх і та учасників Революції гідності з членами їхніх сімей. Сесійним рішенням були затверджені також Порядок та умови надання соціально-педагогічної послуги “Університет третього віку” у новій редакції — новація, котру запровадив міський територіальний центр соціального обслуговування. Тут надають послуги з безкоштовного навчання та освітніх заходів для людей поважного віку.

Сесійне рішення стосувалось і нової для міської ради частини освітньої галузі — профтехосвіти. У зв’язку з тим, що нині фінансування цих закладів здійснюється з міського, а не державного бюджету, виникло логічне питання щодо кадрового вирішення. Так, депутати проголосували щодо уповноваження директора департаменту освіти і науки міської ради призначати та звільняти з посади директорів закладів ПТО й проводити відповідний конкурсний відбір на вакантні посади.

Використання комунального майна теж неодмінна частина питань порядку денного сесії міської ради. За традицією, нежитлові приміщення міської комунальної власності сесійним рішенням передаються у тимчасове безоплатне користування громадським організаціям. Цього разу такі права отримали на певний термін ветеранські організації, молодіжно-підлітковий клуб “Мурашник”, федерація бойового гопака, товариство “Просвіта”, громадський фонд інвалідів “Доброта”, асоціація громадського здоров’я “Вікторія” та інші.

Водночас з передачею комунального майна у користування міська рада приймає майно у власність міста. Так, комунальною власністю стали сім службових квартир обласної прокуратури. Вкрай важливим і довгоочікуваним стало рішення про надання згоди на передачу в комунальну власність житлового фонду та мереж електро-, тепло, газо-, водопостачання, водовідведення, зовнішнього освітлення Південно-Західної залізниці у Гречанах. За цим рішенням у мешканців цього мікрорайону з’явилася можливість комфортнішого проживання — на рівні умов центральної частини міста.

За традицією, найбільшим пакетом порядку денного є питання землеустрою. На цій сесії їх було понад 50. Серед них, зокрема, визначені земельні ділянки, котрі виставлятимуться на торги за право оренди та продаж. Окремої уваги заслуговував проект рішення щодо непоновлення договору оренди земельної ділянки ПМП “Фінмаркет”. Проголосований сесією, він має поставити крапку в скандальній історії з будівництвом торгово-розважального комплексу в природоохоронній зоні Південного Бугу за адресою: Кам’янецька, 2а.

Нинішні сесійні рішення депутатський корпус приймав у зміненому складі фракції. Так, після переходу Дмитра Палія, Віталія Коліщака, Ігоря Мельничука, Віталія Худецького з фракції “Об’єднання “Самопоміч” та Ігоря Ялохи з фракції БПП “Солідарність” до колег з ВО “Батьківщина”, фракція останньої відтепер складає 11 осіб, відтак стала найбільшою у міській раді. Її головою обраний Станіслав Мельник, а заступником Віталій Коліщак. БПП “Солідарність” втратила ще одного члена: Ірина Ковальчук оголосила про свою позафракційність.

Оновлений вигляд фракцій одноголосно затвердив порядок використання червоно-чорного прапора як символу національно-визвольної боротьби України на території міста у визначенні дати поряд з Державним прапором. Інше нововведення міської ради — Почесна відзнака міської громади “Мужність, відвага”. Нею посмертно був нагороджений учасника АТО Юрій Кушнір.

На завершення пленарного засідання депутати проголосували низку звернень до керівництва України, ознайомилися з інформацією про виконання Плану дій з реалізації Стратегії розвитку міста Хмельницького на 2017-2020 роки та про стан виконання рішень міської ради.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *