Без категорії

Акції “Ми пам’ятаємо” 10 років

Десять років тому за ініціативи міської ради організації ветеранів України був започаткований конкурс серед старшокласників загальноосвітніх шкіл з написання творів на тему: “Подвиг нашого народу у Великій Вітчизняній та Другій світовій війнах”. Паралельно з конкурсом у кінотеатрі “Планета” почав проводитися щотижневий безкоштовний показ фільмів на тему війни і героїзму воїнів-визволителів від фашистської навали. Організаторами спільної акції виступили, крім ради ветеранів, управління освіти міської ради (нині департамент освіти і науки) та обласна фірма “Кіновідеопрокат”.

Метою акції “Ми пам’ятаємо” організатори визначили патріотичне виховання молоді, глибоке ознайомлення з історією війни, формування навичок роботи з джерелами історичної інформації та їх аналіз. До складу журі конкурсу входять представники ветеранських організацій міста й області, департаменту освіти і науки, громадські активісти, професійні журналісти. Вони визначають кращі роботи, а їхні автори нагороджуються почесними відзнаками і спеціальними призами у День скорботи 22 червня біля Вічного вогню.
З часом традиційний конкурс розширив рамки: до звичних шкільних робіт стали додаватися повноцінні реферати, твори збагачувалися малюнками і фотографіями, їхніми героями все більше ставали діди та прадіди авторів, розповіді охоплювали історію боротьби з окупантами проскурівських підпільників та подільських партизанів. Розширилась і географія — до журі почали надходити роботи з інших міст України: Києва, Харкова, Дніпра… До учасників конкурсу додалися студенти і учні молодших класів. За підрахунками, за 10 років у конкурсі взяли участь понад 400 молодих людей з усіх навчальних закладів міста і не тільки.
Водночас з конкурсом “Ми пам’ятаємо” десятиліття відзначає і показ фільмів у кінотеатрі “Планета”. Безпосередньо перед фільмом до глядачів звертаються фронтовики, учасники бойових дій, які діляться спогадами про героїзм побратимів, жорстокі бої за визволення Проскурова, України, велику Перемогу. Було і є донині що розповісти юним глядачам Миколі Рязанцеву, Костянтину Цибіногіну, Івану Бабаку, Олексію Устименку, Семену Фінкельштейну, Григорію Атаманюку, підпільнику-партизану Юхиму Нетязі, ветерану-афганцю Гаптульмуніру Садикову та іншим. Їхні розповіді доповнює широкий підбір кінострічок минулих літ і сучасних робіт: “У бій ідуть одні “старики”, “Тривожний місяць вересень”, “А зорі тут тихі”, “Незламна”, “Залізна сотня”, “Чужа молитва” та інші.
Можливість такого розмаїття сталася завдяки багатому кінофонду, який дбайливо збирав і зберігав колишній директор фірми “Кіновідеопрокат” Василь Піддубняк — один із фундаторів акції “Ми пам’ятаємо”. Активна роль у її організації належить і громадському активісту Дмитру Мельнику.
“Акція “Ми пам’ятаємо” нині особливо потрібна, адже сучасна молодь має знати і цінувати подвиг дідів-прадідів, пишатися ним і зберігати цю святу пам’ять як естафету поколінь. Ми, ветерани, щиро вдячні керівництву міста за підтримку її проведення”, — каже заступник голови ради міської організації ветеранів Віктор Сергеєв, який є відповідальним за її проведення.
“Ми пам’ятаємо” має вже десятилітню історію, вона збагачена цікавими, змістовними роботами хмельницької юні, незабутніми враженнями від побачених кінофільмів і розповідями живих героїв, а головне — зберігає священну пам’ять нашого народу.
Володимир РАЗУВАЄВ
На фото з архіву редакції: під час кінопоказу в “Планеті”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *