Соціум

Чого ми не знаємо про аутизм?

Нині у світі 72 мільйони аутистів. Щоб привернути увагу хмельничан до потреб цієї категорії людей, у понеділок поблизу кінотеатру ім. Т.Шевченка відбувся тематичний флешмоб.

Організаторами флешмобу до Дня поширення інформації про аутизм, який традиційно відзначається 2 квітня, стали представники громадської організації “Я можу” і міського департаменту освіти та науки. Під час заходу вихованці шкіл з інклюзивними класами вийшли на майданчик поблизу кінотеатру з блакитними і жовтими кульками. Там вони почули про специфіку аутизму та побачили танцювальні номери.
“ООН визначив аутизм проблемою, адже про нього існує чимало хибних уявлень. Насправді це не проблема, захворювання чи вади, — розповідає керівник ГО “Я можу” Олена Гурніцька. — Аутизм — це особливість розвитку людської психіки. Фактично це інша система мислення й світосприйняття”.
За її словами, аутизм проявляється у певних особливостях комунікації. Діти й дорослі з аутизмом мають проблеми у спілкуванні. Зокрема, через гіпочутливість або гіперчутливість. Тобто вони можуть відчувати дискомфорт від сенсорних подразників, наприклад, дотику інших людей, або навпаки — бути до них байдужими. Через це таких людей часто не розуміють.
Через неправильні уявлення чи відсутність об’єктивної інформації люди з аутизмом відчувають себе самотніми та ізольованими від суспільства. У крайніх випадках їх залякують чи навіть чинять насильство. Наприклад, у радянські часи аутистів часто вважали психічнохворими. Натомість своєчасне виявлення, діагностика та рання корекція можуть допомогти успішній абілітації (система заходів і послуг, спрямованих на здобуття людиною навичок для незалежного проживання у соціумі — авт.) дитини. Найважливіше — не маскувати діагноз і не заплющувати на нього очі.
Щоб поширити ці знання серед хмельничан, учасники флешмобу роздавали перехожим значки та буклети з інформацією про аутизм.
“Нині маємо величезні можливості комунікацій, щоб нагадати всім про потреби людей з аутизмом, — наголошує директор міського департаменту освіти і науки Роман Миколаїв. — Ми повинні доносити інформацію іншим і перш за все у своєму серці маємо сприймати усіх як рівних членів нашого суспільства. Повинні сприймати їх не як тих, хто має особливі потреби, але як таких, які можуть принести користь суспільству”.
Крім того, в різних освітніх і культурних закладах міста відбулися тематичні заходи, присвячені проблемі аутизму.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *