Соціум

Вкотре в АТО. Вкотре на передову

Творча сотня “Рух до перемоги” спільно з 42-м гарнізонним будинком офіцерів (директор Сергій Чеплаков), за погодженням з головним управлінням морально-психологічного забезпечення військовослужбовців ЗСУ, вчергове здійснили волонтерсько-культурологічну поїздку в АТО.

Творча сотня “Рух до перемоги” спільно з 42-м гарнізонним будинком офіцерів (директор Сергій Чеплаков), за погодженням з головним управлінням морально-психологічного забезпечення військовослужбовців ЗСУ, вчергове здійснили волонтерсько-культурологічну поїздку в АТО.

Навідалися до підрозділів уже знайомих 53-ї, 54-ї, 58-ї бригад. Вперше зустрілися з 72-ю. Вкотре приїхали в гості до 44-ї бригади, яку подільські волонтери вважають мало не рідною. Налагодили міжнародні зв’язки, провівши концерт-феєрію в Грузинському національному легіоні. А вже дорогою додому зазирнули до одного з дивізіонів 81-ї бригади. Провели концерт як на третій лінії оборони, куди відведений для відновлення бойовий підрозділ, так уже традиційно побували на “нулі”, в сірій зоні, об’їздивши лінію розмежування від Попасної до Авдіївки і трохи далі.
“Багато переїздів, щільний графік виступів, насичена концертна програма з естрадними, фольклорними, авторськими піснями українською, російською, грузинською, англійською мовами, трохи поезії і багато щирості, — так стисло розповідає про поїздку керівник творчої сотні Оксана Радушинська. — Завезли на передову передачі від небайдужих українців: смаколики, одяг, малюнки, листи, обереги, ікони. Отримали навзаєм подяки, грамоти, медалі, посмішки, обійми перевірених друзів. Втомилися. Втім моральне задоволення від усвідомлення того, що робиш корисну справу, незрівнянно більше за фізичну втому”.
Окрім хліба насущного, пісенної і музичної складових, творча сотня піклується й про інші аспекти життя військовослужбовців. Волонтери не лише морально збадьорюють бійців піснями, а й надають необхідні фахові консультації. Начальник Старокостянтинівського міського управління соціального захисту населення Наталія Шабельник ознайомлює армійців з їхніми правами та гарантованими пільгами, аби хлопці знали, на що можуть розраховувати після демобілізації і куди, до яких чиновників їм звертатись у  разі виникнення питань. Військовий психолог, підполковник Фаріт Сахіпов не лише забезпечує бійців українською пресою, привозить записані на дисках мотивуючі фільми, музику, а й надає необхідну практичну і методичну допомогу у підрозділах. Це в той час, коли артисти дарують яскраву концертну програму — щоразу оновлену і щиру. Марія Мазур, Юрій Вилавський, Сергій Скоп — ці імена для багатьох бійців стали синонімами дружби, творчості і гарного настрою. У цій поїздці до лав творчої сотні приєдналися талановиті молоді хмельничани Катерина Колодинська, Анастасія Капустянська і Вадим Кушнір. У складі волонтерської команди — пенсіонери Петро та Ніна Радушинські й демобілізований боєць киянин В’ячеслав Тіщенко, котрий з власного досвіду знає про важливість волонтерської підтримки, адже “Рух до перемоги” неодноразово навідувався до його військового підрозділу.
А мету і причину волонтерської роботи творчої сотні, як і причину боротьби армійців чітко сформулював один із побратимів з Грузинського національного легіону: “Мы воюем за Украину, чтобы путинская зараза не пришла в наши дома!” От  ще всі українці були б свідомі цього!
Сергій ГРИЩУК
Фото Петра РАДУШИНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *