Соціум

Соціальні акценти депутатського дня

Головним питанням його порядку денного став звіт про виконання “Програми підтримки сім’ї на 2012-2015 роки”.

Минулого тижня відбулося робоче засідання міської ради. Головним питанням його порядку денного став звіт про виконання “Програми підтримки сім’ї на 2012-2015 роки”. Цей документ мав неабияке значення для міської влади в соціальній площині. На жаль, відповідного інтересу депутатів він не викликав: лише третина обранців взяла участь у засіданні. Схоже, нинішнє скликання наслідує тенденції попередників у ставленні до цього виду депутатської діяльності.

Інформуючи колег, начальник управління праці та соціального захисту населення Словян Воронецький (на фото) наголосив на тому, що Програма підтримки сім’ї мала  відповідати вимогам і орієнтирам державної програми цього напрямку. До її реалізації були залучені також управління молоді і спорту, освіти, культури і туризму, охорони здоров’я, торгівлі, служба у справах дітей міської ради. Фінансування програмних заходів здійснювалося з бюджету міста, а також за рахунок спонсорських, благодійних надходжень та з інших джерел.
Особливо вагомим напрямком міської влади в рамках цієї Програми була робота з багатодітними сім’ями, яких на кінець минулого року нараховувалось 1190, у них виховувались 3788 дітей. Всі ці сім’ї внесені до Єдиного державного автоматизованого реєстру з правом на відповідні пільги, зокрема в житлово-комунальній сфері. Щодо спрощеного порядку призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, то у 2014 році з цим звернулися 11488 сімей, а минулого їх кількість зросла до 47382, нараховані субсидії склали понад 59616 тисяч гривень.
У процесі реалізації Програми зросла й сума всіх видів державної соціальної допомоги. Так, торік вона досягла майже  237 мільйонів для 23,5 тисячі осіб. Упродовж 2014-2015 років у місті було взято на облік відповідно 1377 і 1324 осіб переселенців з призначенням їм допомоги на суму понад 10,3 мільйона гривень.
Для популяризації здорової сім’ї, народних традицій і сімейних обрядів, розвитку талановитих дітей щорічно проводилися численні конкурси, зокрема особлива увага приділялася багатодітним сім’ям. Активну участь у наданні їм допомоги взяли благодійні та громадські організації. Спільними зусиллями управлінь міської ради та благодійників здійснювалися заходи з оздоровлення дітей, зокрема 54 дитини з порідненого з Хмельницьким міста Старобільська Луганської області відпочивали у міському рекреаційному центрі “Берег надії”. Організованим дозвіллям дітей у мікрорайонах займаються підліткові клуби, до їхніх послуг  і заклади художньо-мистецького спрямування. Активною є й діяльність реабілітаційних центрів, де займаються діти з обмеженими фізичними можливостями.
Відзначивши позитивні досягнення, Словян Воронецький акцентував на проблемах, які необхідно врахувати при виконанні наступної Програми, розрахованої до 2020 року.
Характерно, що звіт відбувся вже після затвердження нової Програми сесією міської ради. На ній, можливо, депутати врахували й мінуси попередньої, доповнивши проект документа своїми пропозиціями. Деякі з них пролунали в ході нинішнього депутатського дня. Так, Василь Триняк зазначив, що розподіл пільгових путівок на оздоровлення має бути справедливим, щоб їх отримували не одні і ті ж особи. Ірина Ковальчук запропонувала “більше працювати з небезпечними сім’ями”, а секретар міської ради Михайло Кривак закликав розширити співпрацю з містом Старобільськом щодо оздоровлення їхніх дітей у закладах нашого міста.
Депутати знайшли й добрі слова на адресу виконавців завершеної Програми. Як висловився Віктор Паламарчук: “Ефективну роботу щодо конкретної підтримки сім’ї бачили всі, відтак вона заслуговує на схвалення”.
За встановленим планом інформаційних звітів комунальних підприємств на цьому зібранні про роботу ЖЕКу №5 депутатам розповів його новий начальник Олександр Забурмеха. Визначивши причини збитків у роботі минулого року на суму 171 тисяча гривень, він підкреслив, що нині для економії коштів ЖЕК усі роботи намагається виконувати власними силами без залучення інших організацій.
Обранці з розумінням поставилися до проблем цього ЖЕКу і звернули увагу на неприпустимість стихійної реклами у ліфтах багатоквартирних будинках на всій території міста. На переконання Ігоря Мельничука, вона має бути лише за відповідною угодою з ЖЕКами. Щодо цього до обговорення теми був запрошений заступник начальника управління ЖКГ Владислав Бондар, який вислухав чимало критичних зауважень, незважаючи на обмежену кількість депутатів.
Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *