Соціум

Істинно народний художник

У жовтні мистецька спільнота відзначає 105-річний ювілей народного художника України Федора Манайла (1910-1978).

У жовтні мистецька спільнота відзначає 105-річний ювілей народного художника України Федора Манайла (1910-1978).

Творчість Федора Манайла залишила яскравий слід в образотворчому мистецтві України. Разом з такими корифеями і визнаними лідерами мистецтва Закарпаття, як Адальберт Ерделі та Йосип Бокшай, він складав міцний фундамент тамтешньої школи живопису. Самобутні за формою, гостросюжетні, насичені кольором, життєстверджуючі твори митця відомі далеко за межами Закарпатського краю. Живописець, графік, декоратор, монументаліст, художник книжкової графіки та багатьох жанрів прикладного мистецтва, художник театру — все це Федір Федорович робив на високому професійному рівні.
Фахову освіту майбутній митець отримав у Празькій вищій художньо-промисловій школі. Вперше експонує свої твори на виставці 1932 року в Празі. До раннього періоду творчості належить робота “На хорах церкви” (1929 р.), що зберігається в наших музейних фондах. Перед нами — куточок сільської дерев’яної церкви, фрагмент хорів. З нього поглядом охоплюємо зображення ікон, хоругви, розмальоване склепіння церкви та маленькі віконця, крізь які пробивається світло. Простір, форми предметів втрачають тривимірність, пропорції порушені. Закони перспективи художник трактує довільно. Коричнево-брунатний колір, тьмяне освітлення вносять відчуття затишку, церковної величі.
Ім’я Федора Манайла асоціюється з поняттям “істинно народний художник”. Він близький до народу, виразник його думок, почуттів, прагнень і сподівань. Живопис митця — це насамперед Карпати з їх піднебесними вершинами, це люди зі своєрідним укладом життя і побуту, а також звичаї, фольклор, вірування працьовитих закарпатців, гордість за свій народ, впевненість у його силі. Світ образів митця — відгомін його душі, переданий чарівністю барв, неймовірною гармонією відчуття краси людини і принад рідного краю.
Малював художник олією, темперою, аквареллю. Як книжковий ілюстратор оформив повість Івана Франка “Захар Беркут”, деякі твори Ольги Кобилянської, народні казки.
Яскрава сторінка в житті Манайла — його невтомна громадська діяльність, працював художником драмтеатру, філармонії та видавництва “Карпати”. Мистецький шлях, який пройшов художник, приніс йому визнання і славу одного з провідних українських живописців. Його твори зберігаються в багатьох музеях країни, кращі з них увійшли до скарбниці українського образотворчого мистецтва. А в Ужгороді діє художньо-меморіальний музей Федора Манайла.
О.Алексєєва, завідувач просвітницьким відділом
обласного художнього музею

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *