Соціум

Увічнили пам’ять героїв

Напередодні Покрови у селі Купичів на Волині було відкрито пам’ятник героям УПА, які полягли у бою з фашистами у липні 1943 року. Знаменно, що ініціатором спорудження цього пам’ятника став подолянин, відомий громадський діяч, колишній дисидент Кузьма Матвіюк.


Напередодні Покрови у селі Купичів на Волині було відкрито пам’ятник героям УПА, які полягли у бою з фашистами у липні 1943 року. Знаменно, що ініціатором спорудження цього пам’ятника став подолянин, відомий громадський діяч, колишній дисидент Кузьма Матвіюк.

Ось що Кузьма Іванович розповів про цю подію: “З цього села походить моя дружина, в родині якої були повстанці. Тож ідею цього пам’ятника виношував давно. До неї приєдналися родини загиблих воїнів УПА, мешканці села, сільська та районна ради. На відкриття з’їхалися прямі нащадки загиблих: діти, онуки і правнуки, близькі родичі, мешканці села Купичів та навколишніх сіл, представники районної влади, козацькі старшини з Луцька, представники громадських організацій і політичних партій. Бійці Володимир-Волинського гарнізону салютували 17-ма залпами. Освячували священики Української православної церкви Київського патріархату”.

Кузьма Матвіюк оповів нам й історію бою, у якому загинули бійці УПА. Влітку 1943-го один із підрозділів УПА — сотня Марцинковського — воював на теренах Турійського району (Волинська область). 20 липня 1943 року ця сотня зайняла бойові позиції на підступах до Радович, аби перепинити німцям шлях до цього села. Очевидно, бійці УПА дуже дошкуляли окупантам, бо цього разу вони кинули проти них у бій чисельну бронетехнічну частину. Почався нерівний бій, німецькі бронемашини відрізали шлях до відступу і більшість хлопців загинуло. Як розповіла у своєму виступі під час відкриття пам’ятника сестра загиблого юнака, на його тілі було 12 ножових і дві вогнепальні рани. Родичі загиблих їхали за тілами своїх братів та синів возами і зібрали не один віз цього “гіркого врожаю”. Одна з таких процесій приїхала у село Купичів, де громада поховала загиблих у братській могилі біля місцевого храму. Це були юнаки і молоді чоловіки віком до 35 років.

17 полеглих із сотні Марцинковського поховані біля знищеної церкви в селі Купичів Турійського району, більшість імен героїв відома.

Пам’ятник споруджено громадською толокою, яку ініціювали Кузьма Матвіюк та родичі загиблих воїнів УПА, активісти ВО “Свобода”, громадської організації “Волинські патріоти”, депутати районної ради, місцеві сільгосппідприємство “Дружба” й організація “Молодий Рух”, старшокласники. До речі, автором пам’ятника є художник з Хмельницького, відомий активіст Українського козацтва Іван Козар, якому допомагав у техніці художньої ковки також наш земляк з Ізяславщини Олексій Корінець.

“Це лише скромний вияв нашої спільної шани до пам’яті про цих героїв”, — вважає Кузьма Матвіюк.

В.Сівач
На фото: під час відкриття пам’ятника героям УПА в с. Купичів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *