Соціум

Премія імені Якова Гальчевського “За подвижництво у державотворенні” назвала нових лауреатів

Напередодні Дня Соборності України громадський комітет премії “За подвижництво у державотворенні” імені Якова Гальчевського за традицією, яка існує з 1995 року, назвав нових її лауреатів.

Напередодні Дня Соборності України громадський комітет премії “За подвижництво у державотворенні” імені Якова Гальчевського за традицією, яка існує з 1995 року, назвав нових її лауреатів.

Так, у номінації “Політик” лауреатом премії став голова Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олег Тягнибок; у номінації “За відродження традицій національного меценатства” — засновники Всеукраїнського літературного конкурсу “Коронація слова” Юрій і Тетяна Логуші; у номінації “За науково-дослідницьку діяльність” — вінницький історик Костянтин Завальнюк; у номінації “За літературно-публіцистичну діяльність” — письменник, філософ, публіцист, проректор Національного університету “Острозька академія” Петро Кралюк; у номінації “За популяризацію української книжки” — голова Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини Михайло Ватуляк; у номінації “Громадський діяч” — голова Літинських районних осередків Братства ОУН-УПА та Товариства “Меморіал” Вінницької області Іван Бурлака; у номінації “За відстоювання геополітичних інтересів України” — голова політради Української Національної Асамблеї Ігор Мазур; у номінації “За видавничу діяльність” — директор видавництва “Смолоскип” Ростислав Семків.

Прокоментувати це рішення ми попросили його голову Богдана Теленька. “Як бачите, — зазначив він, — наша премія набирає все більшого загальнонаціонального контексту, в чому є і своя логіка, що заразом пов’язано з більшою популяризацією імені Якова Гальчевського в нашій країні. Щодо цьогорічних номінантів, то це справді достойні лауреати і діяльність кожного з них в утвердженні українського державотворення варта окремої уваги. Є серед них і наш земляк Ігор Мазур — один і з лідерів УНА-УНСО, який відкриває цьогоріч нову нашу номінацію “За відстоювання геополітичних інтересів України”, добре відомі видавничі здобутки видавництва “Смолоскип”, яке торік видало цілу серію книг патріотичної тематики, як і добре відомі в Україні здобутки Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини, яку очолює Михайло Ватуляк. Доктор філософських наук, письменник, публіцист, літературо-знавець Петро Кралюк — нині вже одна зі знакових фігур у літературному процесі країни, поза конкуренцією нині меценатський всеукраїнський проект “Коронація слова” — конкурс романів, кіносценаріїв та п’єс, який у 2000 році заснували відомі підприємці Юрій і Тетяна Лагуші. Дуже багато для відкриття забутих сторінок національно-визвольної боротьби та історії Поділля зробив вінницький історик Костянтин Завальнюк й, зокрема, у дослідженні визвольного руху під проводом отамана Якова Гальчевського. Своєрідним визнанням шани перед багаторічною подвижницькою працею на громадській ниві є діяльність на Літинщині та Вінниччині загалом Івана Бурлаки, який, незважаючи на свій похилий вік, і далі утверджує у своєму краї українську ідею. А традиційно перелік номінантів премії розпочинає голова Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олег Тягнибок, який перейняв лауреатство у номінації “Політик” від торішнього її номінанта, голови Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Юлії Тимошенко. Зазначу, що за традицією вшанування лауреатів премії будуть тривати до Дня Незалежності разом із презентаціями спогадів Якова Гальчевського “Проти червоних окупантів”, які вийшли нещодавно друком у кам’янець-подільському видавництві “Медобори”.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *