Соціум

Чи знаєте ви свої юридичні права?

Настя Сімашова, аспірантка:
— Юридичні права громадянина України ми починаємо вивчати ще у шкільні роки на уроках правознавства, а згодом у вищих навчальних закладах. Проте навіть це не гарантує обізнаності у всіх тонкощах правового законодавства.
Нині ми маємо право на безкоштовну освіту та медичне обслуговування, але насправді цього всього нема у нашій державі. Трудові права взагалі, можна сказати, відсутні у буденній практиці, адже робочий день може тривати стільки, скільки вигідно роботодавцю, зарплатню виплачують “у конвертах”, працюють без контракту, стажування не оплачують, звільняють працівника в один день… А найголовніше, прості українці практично не в змозі що-небудь змінити, адже профспілки не мають впливу, адвокати коштують надто дорого, а суди корумповані…
Отже, знання прав не дає жодних гарантій, що їх буде дотримано.

Ніна Кирилюк, 35 років:
— Загальні норми, як і більшість людей, звичайно, знаю. Але глибоко в це питання ніколи не вникала. Якщо виникає конкретна ситуація, коли потрібно володіти такою інформацією, це не проблема. Зараз достатньо літератури, інформації в Інтернеті або ж юридичних консультацій, де можна дізнатися та підсилити свої знання у цій сфері. Але в нашій країні знання прав, на жаль, не гарантує їх виконання.

Тетяна Лугова, студентка правознавчого факультету:
— У мене батько юрист, тому пішла його стопами. В майбутньому, сподіваюся, зможу реалізуватися професійно, щоб ці знання стали у нагоді не лише мені, але й іншим людям.

Тетяна Сурсаєва, 30 років, копірайтер:
— Юридичні права — поняття дуже широке. Базові знаю, але якщо виникне якась проблема — “підкуюся” глобальніше. Адже, як відомо, незнання законів не звільняє від відповідальності.

Олександр Запоточний, продавець:
— Нині в Україні важливо не права знати, а як не потрапити в халепу. В цивілізованих країнах все працює для людей, а в нас навпаки. Прості люди ж не можуть знати всі нюанси юриспруденції, треба якось роз’яснювати.

Роман Ладунець, член молодіжного громадського руху:
— Важко відповісти, адже все знати просто не можливо. Більш-менш обізнаний у тих юридичних тонкощах, з якими доводиться зіштовхуватись у повсякденному житті. Якщо ж виникають питання — штудіюю законодавчі акти або звертаюсь до юристів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *