Соціум

Хмельницький хліб найдешевший після донецького

Відбулася прес-конференція заступника голови облдержадміністрації Володимира Галищука щодо весняно-польових робіт, цінової ситуації на продовольчих ринках області та розрахунків за земельні паї.

 

Відбулася прес-конференція заступника голови облдержадміністрації Володимира Галищука щодо весняно-польових робіт, цінової ситуації на продовольчих ринках області та розрахунків за земельні паї.

 

 

За його словами, посівна кампанія в агроформуваннях Хмельниччини цьогоріч проходить набагато краще, ніж минулого року. Вже засіяно понад 140 тисяч гектарів ранніх зернових. Цього року, на щастя, поля не довелося пересівати, лише в окремих випадках ущільнили посіви. Нашим аграріям вдалося провести якісне підживлення посівів мінеральними добривами, які вони закупили за нижчими цінами ще восени.

У 2011 році влада робить основну ставку на кукурудзу та сою, якими планують засіяти до 230 тисяч гектарів, очікується, що саме ці культури дадуть максимальні урожай та прибуток. Зважаючи на ажіотаж щодо гречки, Володимир Галищук зауважив: “Плануємо посіяти 35 тисяч гектарів гречки. Керівникам районів було рекомендовано сіяти цю культуру у два-три етапи. Нині товариство “Перлина Поділля” має для реалізації понад 100 тисяч тонн насіння гречки. Тож дефіциту цієї крупи у нас не повинно бути”.

Інформуючи журналістів про стан розрахунків за земельні паї в області, він зазначив, що нині орендарі вже на 99,6% розрахувались із населенням щодо орендної плати за землю та на 95% за майнові паї. Проте деякі підприємства ще мають борги, тож обласна влада зобов’язала їх розрахуватися у місячний термін. Нині, за дорученням голови ОДА, вирішується питання збільшення орендної плати за користування сільгоспземлями з 270 до 850 грн. за один земельний пай, а подекуди й вище.

Не менш важливим питанням на прес-конференції стала цінова ситуація на продовольчих ринках області. Посадовець відзначив, що наразі в області створена та працює робоча група, яка відслідковує цінову ситуацію на продовольчих ринках краю. Члени робочої групи щотижня здійснюють моніторинг підприємств торгівлі у районних центрах та сільській місцевості щодо дотримання вимог ціноутворення. Окрім того, нині в області працюють 85 соціальних відділів у магазинах, де відпускається продукція за нижчими цінами. Такі відділи є в усіх районних центрах, де продукція реалізовується з максимальною торговельною надбавкою 10-15% від відпускної ціни виробника.

Для стабілізації цінової ситуації на хліб підприємство “Хмельницькмлин” планує реалізацію 1241 тонни пшеничного борошна та 382 тонн житнього, яке буде розділене між хлібопекарями області. Також планується виділення 722 тонн пшеничного борошна з Держрезерву. “Підвищення ціни на хліб нині є цілком виправданим, оскільки подорожчали енергоносії. На підприємстві “Стіомі Холдінг” зростання ціни на хліб обгрунтовують тим, що закінчились минулорічні запаси зерна. Проте у нас хліб є найдешевшим в Україні після Донеччини”, — стверджує Володимир Галищук.

Журналістів також цікавили закупівельні ціни на молоко та картоплю у сільського населення, на що почули запевнення, що влада робить усе, аби виробництво цієї продукції було максимально вигідним для людей.

Ганна Пасічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *