Соціум

Поверненню дітей з інтернатів до батьків сприятиме новий проект

Реформувати українську інтернатну систему державного догляду за дітьми взялися європейські фахівці. Відбуватиметься це в рамках проекту “Розвиток комплексних превентивних послуг для дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах”, що фінансується ЄС та впроваджується ЮНІСЕФ. Наша область стала партнером цієї ініціативи та пілотним регіоном її втілення. На реалізацію задуманого заплановано витратити майже півмільйона євро.

Реформувати українську інтернатну систему державного догляду за дітьми взялися європейські фахівці. Відбуватиметься це в рамках проекту “Розвиток комплексних превентивних послуг для дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах”, що фінансується ЄС та впроваджується ЮНІСЕФ. Наша область стала партнером цієї ініціативи та пілотним регіоном її втілення. На реалізацію задуманого заплановано витратити майже півмільйона євро.

Про те, як виконується проект, минулого тижня журналістам відзвітували під час прес-конференції в Хмельницькій ОДА. Участь у ній взяли іноземні та вітчизняні фахівці, які роз’яснювали деталі нововведень та обговорювали наскільки до них готова наша держава.

На початок 2009 року дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Україні було майже 104 тисячі. Більшість вихованців дитячих притулків (80%) — соціальні сироти й опинилися там через негаразди в сім’ї: моральну чи фінансову неготовність батьків, їх алко- чи наркозалежність і т.д. Тому головне завдання проекту — попередити та усунути всі негативні соціальні явища, через які доводиться розлучати дітей з біологічними мамою і татом. Для цього необхідно провести реформу державної системи опіки та піклування. Іноземні фахівці радять, щоб ці зміни, які в багатьох країнах світу вже десятки років вважаються нормою, прижилися в нас, необхідно проводити ефективну превентивну соціальну роботу з вразливими категоріями сімей з дітьми на рівні громади.

“Потрапляти в інтернат дитина має в крайньому випадку, коли вичерпано всі можливості надання підтримки у власній родині. Тому маємо проводити посилену роботу з сім’ями, які опинилися в зоні ризику. Давати можливість батькам виправитися, якщо потрібно — відправити їх на курси реабілітації, пройти психологічну підготовку. Звичайно, це не гарантує стовідсоткового успіху, але, як показує досвід, позитивні плоди приносить. Інший вихід із ситуації — це впроваджувати сімейні форми виховання: прийомні родини, будинки сімейного типу, усиновлення”, — сказала голова представництва Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо.

Перший радник та керівник секції економічного співробітництва регіонального та соціального розвитку представництва ЄС в Україні Хосе Роман Леон Лора розповів, що за кілька днів гостювання на Хмельниччині вони відвідали дитячі будинки, центри матері та дитини, заклади для людей з особливими потребами тощо. “Перш за все хочу сказати про центри матері і дитини, зокрема той, який ми побачили в Чорному Острові. В іншій ситуації жінки, які там перебувають, були б змушені залишити своїх новонароджених у будинку маляти, бо не мають ні житла, ні грошей на їх утримання. Однак завдяки державній та спонсорській підтримці одинокі матусі зі своїми дітками знайшли прихисток та відчули, що не байдужі суспільству. Такі центри — це один із варіантів запобігання ранньому соціальному сирітству, — ділиться він. — Загалом, нам довелося багато подорожувати Україною. Але такої бази, яку вдалося напрацювати вашій області щодо надання допомоги сім’ям, які опинилися у складному становищі, не має жоден регіон. Тому цей досвід обов’язково маємо поширювати на всю країну”.

Начальник обласної служби в справах дітей Ніна Магур каже, що в дитячих будинках області виховуються 583 сироти і дитини, позбавлені батьківського піклування. “Завдяки проекту п’яти сотням із них надаватиметься допомога для повернення до рідних, — розповідає Ніна Іванівна. — Нині на обласному обліку перебувають 622 проблемні сім’ї, в яких виховується 1602 дитини. Через асоціальний спосіб життя, алко-, наркозалежність чи з якихось інших причин батьки не дбають про своїх нащадків належним чином. Аби уникнути розлучення з дітьми, наші фахівці проводять з ними консультації, якщо потрібно, відправлять на реабілітацію та надають необхідну підтримку. Вся ця робота здійснюватиметься в рамках проекту”.

Окрім цього, проект допоможе розробити обґрунтовані пропозиції, які зможуть поліпшити функціональну координацію між різними державними органами, що відповідають за прийняття рішень стосовно сімей і дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Також він допоможе поліпшити державну програму підвищення кваліфікації прийомних батьків та батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, розробити стандарти соціальних послуг з попередження відмов від новонароджених і пропозиції щодо поліпшення попередження та реагування на випадки насильства, недогляду та експлуатації дітей.

Ольга ЦИМБАЛЮК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *