Соціум

Щоб борці за справедливість були справедливими

З нагоди Міжнародного дня боротьби з поліцейським свавіллям активісти обласної громадської організації “Діти кризи” та об’єднання “Пряма дія” провели, як кажуть самі, просвітницьку операцію під кодовою назвою “Опачік!”.

Під час заходу молодь розповсюджувала брошури з інструкцією щодо правил спілкування з представниками правоохоронних органів. Розпочавшись зранку у кількох хмельницьких вишах, акція фінішувала на майданчику біля торгового центру “Дитячий світ”. “Багато хто з нас стикався на своєму життєвому шляху з “хлопцями в синьому”. Проте, не зважаючи на обов’язок “проявляти високу культуру спілкування і тактовність”, правоохоронці, зазвичай, демонструють не посвідчення, а дубинку і кажуть: “Опачік! Вивертай-но хутчіше кишені!” Звісно, такі зустрічі не залишають приємних спогадів. Все могло б бути інакше, якби, по-перше, культурний рівень працівників міліції був вищий, по-друге, пересічні громадяни чітко усвідомлювали свої права. Друге завдання, на наш погляд, більш реалістичне”, — каже член громадської організації “Діти кризи” Денис Панкратов.

Нагадаємо, що протягом останнього року в Україні в цілому і на Хмельниччині, зокрема, почастішали випадки порушення прав громадян представниками правоохоронних органів. Серед найбільш резонансних випадків — побиття у Шевченківському РУМВС міста Києва студента Ігоря Індила, що призвело до смерті хлопця.

Організатори акції сподіваються, що подібні ініціативи допоможуть, хоча б частково, вирішити проблему систематичних порушень прав людини, що відбуваються у відділках української міліції.

Федір Устинов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *