Соціум

Ломбард, як крайній вихід?

Вам терміново потрібні гроші, але не вистачає часу на збирання відповідних документів, щоб отримати кредит у банку? Друзі теж не позичають, бо ж криза… Ви у відчаї? Не панікуйте, вихід є — ломбард!

 

Вам терміново потрібні гроші, але не вистачає часу на збирання відповідних документів, щоб отримати кредит у банку? Друзі теж не позичають, бо ж криза… Ви у відчаї? Не панікуйте, вихід є — ломбард!

 

Здається, все просто, як два на два: приносите певну цінну річ, забираєте натомість кошти і проблема вирішена. Потім річ можна повернути, звісно ж, якщо дотримуватись умов договору.

Для отримання грошей у ломбарді достатньо лише бути повнолітнім та надати документ, що посвідчує особу. Це може бути як паспорт, так і водійські права. Не потрібна ні прописка, ані індентифікаційний код. Мінімальний термін кредитування — один день, максимальний — 60, залежно від специфіки ломбарду. Такі заклади готові прийняти в заставу ледь не будь-що цінне. До класичного переліку заставних речей належать коштовності, побутова техніка, цінні папери. Проте сьогодні ломбарди значно розширили цей список. Наприклад, ломбард “Скарбниця” пропонує кредити під заставу столового срібла, мобільних телефонів, офісної техніки, електроінструментів, рибальських снастей тощо. Загалом ви можете взяти кредит, заставивши навіть зубні протези з вмістом золота.

Але і тут є підводні камені, об котрі можна добряче спіткнутися. Працівники ломбарду оцінюють принесену заставу на свій розсуд. Закон не зобов’язує їх звертати увагу на ринкову ціну товару.
Кожен ломбард пропонує свої відсотки за позичку. Ставка залежить як від самого закладу, так і від виду застави. У середньому ломбарди просять відсотки від 0,3 до 1,2% за день, а це не так вже й мало. А ще ви не можете бути впевнені у тому, що знайдете кошти, аби викупити закладене.

“Досить часто позичальники не повертають кредит, тоді предмет застави залишається у нас”, — каже працівник одного з хмельницьких ломбардів Андрій (ім’я з етичних міркувань змінене).

У багатьох людей слово “ломбард” асоціюється ледь не з крайньою бідністю. Незважаючи на це, останніми роками побільшало і ломбардів, і тих, хто користується їхніми послугами. Що штовхає людей на те, щоб добровільно ставати боржниками і виносити з дому цінні речі?

Відповідь на це запитання досить проста. Коли людині у важкому фінансовому становищі потрібні гроші, а вона не має де їх узяти, то змушена йти в ломбард. Спитаєте, чому ж не звернутись до банку? Тому що банківський кредит отримати дуже важко, а іноді практично не можливо, а в ломбарді це хвилинна справа.

Парадоксально, але часто в ломбард звертаються для того, щоб мати кошти на погашення банківського кредиту, як це сталося з Миколою, який зізнався: “Я повинен віддати гроші в банк, тому й заклав золоті прикраси. Роботи постійної не маю, підробляю в різних місцях. Думаю, що зможу повернути заставу, адже звертаюся до послуг ломбарду вже вп’яте”.

Подружжя Іван та Марія також є постійними клієнтами ломбарду. Коштів на прожиття їм нині не вистачає, тому закладають золоті персні, ланцюжки. А коли отримують гроші на двох дітей, віддають кредит. І так по замкнутому колу…

Усі мої співрозмовники запевняють: в тому, що вони звертаються за кредитами до ломбардів, а не банків, винна держава. Масові звільнення, затримка заробітної плати штовхають людей шукати кошти там, де вони раніше ніколи не шукали. Мало хто з клієнтів ломбарду усвідомлює, що він отримує вдвічі, а то й втричі менше від ринкової вартості заставленої речі та сплачує захмарні відсотки. На руку ломбардам і швидкість отримання кредиту, мінімальна кількість документів та можливість не повертати кошти, залишивши цінну річ у власність ломбарду. Швидкі гроші не дають людині часу подумати над тим, чи варто їх отримувати таким чином.

Користуватися послугами ломбарду чи ні вирішувати, звичайно, вам. Але перед тим, як зважуватися на такий крок ще раз подумайте, чи воно того варте.

Галина Мельник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *