Соціум

Гості з Суомі допоможуть енергетиці Поділля

Енергетики Хмельниччини налаштовані на подальший розвиток своєї галузі в регіоні. Успішно засвоївши і розвинувши європейський досвід в обслуговуванні споживачів, енергетична компанія “Хмельницькобленерго” прагне використати досягнення Євросоюзу у мінімізації втрат електроенергії при її транспортуванні. Задля цього в компанії за зразок обрали напрацювання колег-енергетиків з Фінляндії, де ці втрати є найнижчими в Європі — до 4%. І хоча хмельницькі енергопостачальники у цьому є прикладом для інших вітчизняних компаній, обмеживши втрати електроенергії до 16%, досягнутий рівень їх не задовольняє. Для засвоєння досвіду скандинавів торік подоляни висадили свій “десант” у країні Суомі, який детально знайомився з місцевими технологічними розробками. Продовженням цієї співпраці став візит у відповідь провідних фахівців фінських компаній, зокрема широковідомої “Нокії”, який відбувся днями.

Для північних гостей подоляни підготували широку і щедру за нашими традиціями програму: знайомство з технічними об’єктами ВАТ ЕК “Хмельницькобленерго”, практичним обслуговуванням споживачів, технологічними розробками, навіть мистецькою “п’ятихвилинкою” — презентацією художньої виставки графіка-аматора Тетяни Бадєєвої в сервісному центрі міста Хмельницького, а також унікальним зібранням побутової радіотехніки за останні 60 років.

Але головною метою цієї зустрічі енергетиків двох країн стало підписання протоколу намірів про спів-працю. Вони передбачають як інвестиційну складову, так і технологічну допомогу у впровадженні сучасних розробок, зокрема щодо “інтелектуальних” лічильників, які допоможуть максимально зменшити витрати електроенергії при транспортуванні та підвищити контроль за її практичним використанням.

Генеральний директор ВАТ ЕК “Хмельницькобленерго” Олександр Шпак визначив приїзд фінських енергетиків як очікувану і знаменну подію для компанії, яка має сприяти її подальшому розвитку та кращому обслуговуванню споживачів. “Відзначаючи вагомість співпраці з фінськими колегами, які досягли значних успіхів у галузі енергетики, ми також можемо пишатися своїми напрацюваннями. Так, наші пересувні лабораторії, як з’ясувалося, не мають аналогів у Європі, відтак вони неабияк зацікавили фінську сторону. Думаю, наші стосунки принесуть обопільний ефект у вигляді конкретних напрацювань, потрібних нам сьогодні і в майбутньому”, — зауважив головний енергетик Хмельниччини Олександр Шпак.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *