Соціум

Слід кохання на світлинах Сергія Іванова

Для митця кохання — полотно нетлінне, воно завжди голосно звучатиме у музиці, зі сторінок книг, з картин та фотографій. Щодо світлин, то тут, здається, кохання можна побачити найреалістичніше. Але разом з тим професійна світлина, як і кожна мистецька робота, повинна давати всім, хто на неї споглядає, певний натяк, загадку, символ…

 

Для митця кохання — полотно нетлінне, воно завжди голосно звучатиме у музиці, зі сторінок книг, з картин та фотографій. Щодо світлин, то тут, здається, кохання можна побачити найреалістичніше. Але разом з тим професійна світлина, як і кожна мистецька робота, повинна давати всім, хто на неї споглядає, певний натяк, загадку, символ…

Такими живими і реалістичними, але не без мистецьких пафосних примочок є роботи подільського фотографа Сергія Іванова. У день закоханих він подарував хмельничанам цикл своїх весільних фотографій, презентувавши роботи у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва. Експонований творчий доробок автора — реалістично-фантастичний. Серед його світлин можна побачити роботи, які просто передають красу, пишноти весілля у чорно-білих чи кольорових тонах, і світлини, які можна назвати багатообразними картинами. Так, за допомогою професійної фототехніки та багатої фантазії деяких героїв своїх світлин Сергій Іванов зробив героями відомої і улюбленої багатьма казки “Аліса в Країні чудес”. Наречені на світлинах цього циклу зображені на фоні старовинних замків, їх весільний одяг доповнюють чаклунські деталі, а на задньому плані можна побачити казкових персонажів. Роботи із серії “Аліса в Країні чудес” відрізняються оптимізмом, а інколи і сатирою. Так, часто на фото наречена чи наречений зображені карикатурами. Певно, не кожне новоспечене подружжя ризикнуло б у свій весільний фотоальбом додати таку світлину, це сподобалося би парам творчим, неординарним, сміливим. Багато цікавого можна знайти й в умовно традиційних фототворах. Слід відзначити вміння автора працювати з фоном, пейзажем, на якому фіксує фотограф своїх героїв. Як справжній психолог, Сергій Іванов підбирає і вдалі образи своїм моделям. З-під, здавалося б, ніжно-невинного весільного вбрання нареченої раптово виглядає шкіряний чобіт, а у руці її видніється хлист. Або ж навпаки: наречена, яка при першому погляді на світлину — дика провінціалка, вражає витонченістю елементів одягу та манірним вигином руки. Зумів фотограф вловити зірким оком об’єктива й правдиву романтику, щирість поцілунків, поглядів, обіймів, легкість весільного танцю.

Окремо хочеться відзначити вміння фотографа експериментувати з кольором та світлом. Його чорно-білі фото все ж мають різні відтінки, вони, як тиха гавань для поглядів поцінувувачів, а ко-льорові світлини автора поєднуються насиченістю приглушених жовтих, коричневих та зелених барв. Любов, як істина і казка, як будення і свято, як простота і велич — серія експонованих світлин Сергія Іванова. Його творчість не пересічна, сучасна, глибока, але прочитується легко і приваблює естетів різних смаків та віку. Тому й відгуки про виставку були різними, але ніхто не применшив майстерність автора. “Коли йшла на відкриття, боялася, що зіткнуся з відчуттям простоти, приземленості фото. Але, на щастя, Сергій Іванов зумів довести, що світлина — це мистецтво”, — каже присутня на заході керуюча справами міськвиконкому Людмила Черевченко.

Сам же автор каже, що на такі рішення у фотографії його надихнули внутрішній оптимізм та здатність ризикувати, експериментувати під час її створення. “Коли працюю над фотографією, часом допускаю певні технічні ляпи, які потім стають приводом для нових творчих знахідок”, — зізнається Сергій Іванов. Ще складовою його успіху у фотографії є наполеглива багаторічна праця. Багато подорожував, бачив фотографії знаних у світі майтрів, вчився у них професіоналізму. Та першим вчителем у мистецтві вважає батька. Саме він прищепив Сергію Іванову відчуття високого.

Фотограф каже, що й сам починав з малювання, тому його фото часом навіюють ефект картини, писаної олійними фарбами. Та головне у творчості — муза. Нею для пана Сергія є дружина, їй він і присвятив свою презентовану у день закоханих виставку світлин.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *