Соціум

“Паралельні світи” Тетяни Бадєєвої

Звичайне скло й олійні фарби… Якщо вони потрапляють у руки хмельницької художниці Тетяні Бадєєвої, то перетворюються на диво-сюжети з вигаданими та реальними персонажами, морем яскравих кольорів, почуттів та світла…

 

Звичайне скло й олійні фарби… Якщо вони потрапляють у руки хмельницької художниці Тетяні Бадєєвої, то перетворюються на диво-сюжети з вигаданими та реальними персонажами, морем яскравих кольорів, почуттів та світла…

Малювання на склі — це те, у що давно і безнадійно закохана мистецька натура пані Тетяни. Окрім цього виду малярства, вона має ще одну творчу слабинку — потяг до графіки. А тому на другій персональній виставці майстрині “Паралельні світи”, яка відкрилася в обласній бібліотеці для юнацтва, вона представила свої кращі роботи цих двох жанрів.
Любов до прекрасного в Тетяни Анатоліївни проявилася ще в ранньому дитинстві. В четвертому класі батьки відвели доньку в дитячу художню школу. Там вона по-справжньому прикипіла до малювання. Щоправда, життєві періоди по-різному спонукали пані Тетяну до творчості.

“Студентські роки в мене асоціюються з творчим підйомом. У тісному інститутському гуртожитку з фарбами та мольбертом особливо не розженешся, а тому малювала графіку. Найплідніше працювалося ночами: тоді, коли всі відпочивали, мене, певно, відвідувала муза (посміхається — прим. авт.). Ця звичка, до речі, збереглася й до нині”, — розповідає авторка картин.

Відтоді немало води стекло і з роками талант художниці ставав лише самобутнішим. Коли ж у Тетяни Анатоліївни народився первісток-синочок, її життя кардинально змінилося. Вона стала матір’ю і з появою немовляти в неї відкрилося нове творче дихання. Тоді й взялася за освоєння техніки малювання на склі. Якось у Львові пані Тетяна відвідала виставку авангардистського живопису в цьому стилі і відтоді думки про рідкісний оригінальний художній жанр не давали їй спокою. Лише завдяки маленькому сину, який мимоволі відкрив у молодої мами нові творчі грані, вона таки зуміла знайти улюблений стиль малювання. Хлопчик, до речі, хоч і не має художнього хисту, але завжди з радістю допомагає мамі з технічними засобами. Всіляко підтримує її й коханий чоловік.

Зараз у творчому доробку пані Тетяни — більше трьох десятків картин на склі, але на виставку потрапила лише третина з них. Всіх їх об’єднують яскравість та позитивність кольорової палітри, але тематика дуже різноманітна. Поруч із сюжетами з реального життя цілком природно уживаються фантастичний та казковий світи, іноді поцяцьковані колоритними елементами східної культури. До речі, на роботах Тетяни Бадєєвої багато природи. І це має своє пояснення, бо художниця полюбляє доглядати квіти, дерева, а тому на її картинах неважко розгледіти ще й талант колориста.

Графічні малюнки мисткині — це трохи алегорії, шаржу та гротеску. Герої списані з друзів, рідних, а тому мають деякі риси їх характеру, настрої, почуття. До речі, виставлену серію графічних робіт на експозиції художниця наважилася видати календарем — півтисячі примірників. Купити це поліграфічне видання можна або в авторки, або в місцевих поштових відділеннях.

Зараз Тетяна Бадєєва знову пробує себе в новій ролі — працює над художнім оформленням поетичної збірки. Автором майбутньої книги “Пори року” є її мама — викладач-історик, яка з появою внуків почала писати казки, а потім — вірші. Тепер родичі, працюючи в творчому тандемі, вирішили видати збірку цих поезій.

Ольга Цимбалюк
Фото Дмитра Свідерського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *