Соціум

Декларуємо доходи за минулий рік

Триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом минулого року не від податкових агентів, та доходів, з яких не утримувався податок. Минув місяць деклараційної кампанії — одного з найважливіших напрямів податкової політики нашої держави, і в ДПА у Хмельницькій області підбито перші підсумки.

Триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом минулого року не від податкових агентів, та доходів, з яких не утримувався податок. Минув місяць деклараційної кампанії — одного з найважливіших напрямів податкової політики нашої держави, і в ДПА у Хмельницькій області підбито перші підсумки.

Протягом січня 2011 року в області загалом подано 566 декларацій про доходи. Найактивнішими декларантами, як і в минулі роки, є громадяни, котрі заробляли на наданні послуг по оранці, культивації, боронуванню землі та обмолоту зернових. Загалом таких декларацій на кінець січня нараховується 128 на суму 194,1 тис. грн. До сплати їм нараховано 29,2 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

На 814,8 тис. грн. згідно з поданими деклараціями отримали минулого року подоляни подарунків. Тож 36 декларантів сплатили з отриманого податок з доходів фізичних осіб, загальна сума якого сягнула 59,5 тис. грн.
Крім того, свої доходи декларували громадяни, які продавали нерухоме майно (сплачено 2,8 тис. грн. податку), вносили кошти до статутного фонду заснованого підприємства (0,3 тис. грн. податку), реалізовували власну сільгосппродукцію (8,8 тис. грн.) та живу рибу (0,4 тис. грн.) тощо. Одна декларація була подана на дохід від проведення церковної служби. Тут дохід склав 2,9 тис. грн., нарахований податок — 0,4 тис. грн.

“Громадяни, які добровільно і вчасно декларують свої доходи, не лише виконують конституційний обов’язок, але й виявляють громадянську свідомість, — зазначає начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПА у Хмельницькій області Валерій Дзюблюк. — Адже кошти від декларування доходів надходять до місцевих бюджетів, а тому ретельність у декларуванні обернеться соціальним захистом подолян, передусім малозабезпечених верств населення”.

У свою чергу, податківці роблять усе, аби процес декларування був зрозумілим і якомога комфортнішим для декларантів. Але водночас застерігають громадян, які ухиляються від декларування, нагадуючи, що сьогодні у розпорядженні податкової служби є сучасна електронна база щодо отриманих доходів. І дарма дехто вважає, що прибутки залишаться поза увагою контролюючих органів.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” та Податкового кодексу України цього року деклараційна кампанія триває до 1 травня, а обов’язок подання  декларації виникає у тих, хто отримував іноземні доходи (прибутки), з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався. Заповнити податкову декларацію повинні і ті українці, хто виїжджає за кордон на постійне місце проживання (мають подати декларацію про доходи не пізніше 60 календарного дня, що передує виїзду), а також ті, хто отримував доходи у вигляді інвестиційного прибутку, від операцій з інвестиційними активами, отримав спадщину тощо.

До речі, процес декларування доходів передбачає не лише сплату податків, а й певні обов’язки держави щодо повернення частини коштів у разі використання платниками податків права на податковий кредит (знижку). Минулого року громадянам, які скористалися таким правом, було повернуто майже 3,5 млн. грн.

Нагадаємо також, що протягом минулорічної деклараційної кампанії на Хмельниччині було подано 14,3 тисячі декларацій на загальну суму 249,4 млн. грн.

Прес-служба ДПА у Хмельницькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *