Соціум

Оселі хмельницького органа виповнюється 20

Хмельницька обласна філармонія — подільська мистецька коштовність, злиток високої музики і проникливої пісні. Кожна ланка творчості цього закладу стрімко тече до розвитку духовності краю і попри переконання, що сучасники не спраглі до піднесеного, збирає повні зали глядачів. Одним із таких залів філармонії, де кожен концерт завершується щедрими оплесками, є органний зал. Цьогоріч йому виповнюється 20 років.

 

 

Хмельницька обласна філармонія — подільська мистецька коштовність, злиток високої музики і проникливої пісні. Кожна ланка творчості цього закладу стрімко тече до розвитку духовності краю і попри переконання, що сучасники не спраглі до піднесеного, збирає повні зали глядачів. Одним із таких залів філармонії, де кожен концерт завершується щедрими оплесками, є органний зал. Цьогоріч йому виповнюється 20 років.

Основний фетиш залу, звичайно, — духовий клавішний інструмент, котрий за свої габаритні розміри, широту діапазону звучання, багатство тембру по праву називається королем інструментів. Не кожне місто України похизується тим, що його мешканці та гості можуть насолодитися музикою органа. Храмова мелодія благословляє, диктує високу істину, пробуджує тонке розуміння мистецтва і просто милує слух. За такі щедроти хмельничани повинні дякувати чеським майстрам фірми “Pirep-Колосс”, котрі виготовили і встановили орган у нашій філармонії. Тепер ця складна мистецька конструкція з 36 регістрів, трьох мануалів, нижньої педалі і понад трьох тисяч труб розміщена у затишній залі на 250 слухачів.

Та не зазвучала б музика без талановитого музиканта. З початку встановлення органа у філармонії творили на ньому мелодію знані на теренах Хмельниччини, України і світу музиканти. Нині шанованою органісткою тут є заслужена артистка України, лауреат обласної премії ім. В.Заремби Наталя Молдован (на фото). Її висока майстерність оцінена критиками-музикознавцями, а пересічний слухач довіряє їй тому, що музика артистки чудова. З Хмельницьким органним залом пов’язала свою долю і мистецьке ремесло пані Наталя ще у 1992-ому. До того, як проявити свої таланти на музичній ниві, Наталя Молдован набиралася знань і досвіду у Київській державній консерваторії ім. П.Чайковського. Свою виконавчу майстерність удосконалювала на майстер-класах професорів зі Словаччини та Австрії. Брала участь у міжнародних фестивалях органної музики, нині гастролює в Україні та за кордоном. Її чарівну музику доповнюють солісти-інструменталісти, вокалісти, камерний хор. “Певно, орган — це інструмент, призначений мені долею, адже куди б не вели мене стежки життя, я завжди поверталася до його музики. Дуже рада, що нині працюю в Хмельницькій філармонії, де багато творчих і майстерних особистостей, куди завжди приходить вдячний слухач”, — каже артистка.

Органний зал — не тільки колиска музики, але й співу, тут збирають своїх прихильників заслужені артисти України Марія Ясіновська, Валентина Щур, Микола Довгальов, лауреат міжнародних конкурсів Віталій Чікіров. Тут постійно відбуваються концерти вітчизняних та зарубіжних виконавців “Подільські фестивалі органної та камерної музики”, декади музичного мистецтва, на сцені органного залу своє мистецтво дарує слухачам камерний оркестр філармонії під керівництвом Олександра Драгана.

Разом із солістами органного залу та творчими колективами філармонії тут здійснює свої програми, концерти, фестивалі, мистецькі акції головний режисер філармонії, заслужений діяч мистецтв України, лауреат обласної премії ім. Т.Шевченка, лауреат міської премії ім. Б.Хмельницького Іван Рожко. Він є автором і натхненником-організатором багатьох масштабних і камерних програм, різних мистецьких акцій. Так, наприклад, в органному залі демонструються твори образотворчого мистецтва з колекції Хмельницького обласного художнього музею та роботи місцевих художників, виставки книг обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Островського, обласної бібліотеки для юнацтва.

Тож з чималими здобутками і творчими доробками прийшли митці до святкування двадцятої річниці органного залу. І зупинятися на досягнутому не збираються. Попереду слухачів-відвідувачів чекатиме яскрава і насичена програма концертів, присвячена славному ювілею, в репертуарі якої висока музика різних епох. На перший концерт філармонія запрошує слухачів уже 9 лютого — звучатиме багата музика бароко. Березень потішить хмельничан феєрією класичної музики, а квітень подарує музику епохи романтизму. Травень в органному залі розпочнеться з сучаснішої музики — творів ХХ століття. 
І це тільки частина того, чим збираються здивувати хмельничан творчі працівники філармонії, попереду ще фестивалі, концерти, акції…

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *