Соціум

Виповнилося 170 років з дня народження Архипа Куїнджі

Активісти Подільського об’єднання “У майбутнє через культуру” вшанували 170-у річницю з дня народження видатного художника, гуманіста, філософа, громадського діяча Архипа Куїнджі. З цієї нагоди в приміщенні Подільського культурно-просвітницького центру ім. М.К.Реріха відбувся літературно-музичний вечір “Вісник краси. Учитель життя”. До його проведення долучилися також управління культури і туризму міської ради та представники Хмельницького національного університету.

Літературна група культурно-просвіт-ницького центру знайомила гостей вечора з найбільш хвилюючими моментами життя художника, а інструментальний ансамбль “Ліана” дарував чарівний музичний супровід. Тим часом глядачі могли познайомитися з сюжетами картин відомого художника.

Трьома безцінними дарами нагородила доля Архипа Івановича: геніального живописця, прославленого педагога і великого мецената.

Ілля Рєпін вважав Куїнджі генієм пейзажу, посередником між богами і смертними, генієм, який дає початок новому виду мистецтва. У творах Куїнджі зливалися земне і надземне. Колористичні прийоми майстра, активні колірні контрасти робили його новатором серед художників того часу. У його живописі головною “дійовою особою” стало світло. Йому вдавалося дивовижно передати на полотнах сяйво сонця та місяця. Художник ніколи не приховував, що його найбільший секрет — це фарби. Він самотужки знаходив необхідні речовини, створював нові суміші, експериментував і отримував потрібний ефект. Архип Куїнджі створив цілу школу живопису. Його учнями були такі відомі художники, як Реріх, Рилов, Богаєвський, Зарубін, Рушіц, Вроблевський та інші. “Золотих справ майстер” дуже любив своїх учнів, вони були близькими для нього. Водночас, був до них дуже вимогливим, прагнув від них жертовної любові до живопису. “Не відгороджуватися від життя, а бути у його вирі”, — цьому він навчав своїх послідовників.

Слава принесла йому матеріальне благополуччя, однак свого скромного способу життя він не змінив. Архип Куїнджі завжди намагався підтримати своїх учнів, товаришів не лише порадою, а й матеріально, допомагав бідним, але прагнув, щоб вони не знали, від кого ця допомога. Справою всього життя Куїнджі стало створення Товариства художників, яке згодом назвали його ім’ям. Для його заснування Архип Іванович пожертвував свій мільйонний капітал, маєток і всі свої картини.

Оксана ПАЛЯНИЦЯ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *