Соціум

Реформа ЖКГ: ОСББ чи ЖЕК?

В Україні на часі реформування житлово-комунального господарства. Тема ця непроста і болюча практично для всіх: держави, місцевої влади, житлово-комунальних підприємств і громадян. Один з варіантів, що пропонується, — масове створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків — ОСББ або, як їх ще називають, кондомініумів. Наскільки реальним є цей варіант, що за ним стоїть, як у ньому поєднуються інтереси нинішніх ЖЕКів та новоутворень наша розмова з начальником ЖЕКу №3, депутатом міської ради Леонідом Дроздом.

 

 

 

В Україні на часі реформування житлово-комунального господарства. Тема ця непроста і болюча практично для всіх: держави, місцевої влади, житлово-комунальних підприємств і громадян. Один з варіантів, що пропонується, — масове створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків — ОСББ або, як їх ще називають, кондомініумів. Наскільки реальним є цей варіант, що за ним стоїть, як у ньому поєднуються інтереси нинішніх ЖЕКів та новоутворень наша розмова з начальником ЖЕКу №3, депутатом міської ради Леонідом Дроздом.

— Леоніде Петровичу, на вашу думку, наскільки реальною та ефективною може бути заміна ЖЕКів, які у більшості є збитковими, на ОСББ, де їхні мешканці є співвласниками будинків і самі вирішують як розпорядитися зібраними коштами?
— Насамперед, треба з’ясувати, які проблеми заважають ЖЕКу бути прибутковим і ефективним підприємством з обслуговування житла та які проблеми можуть очікувати ОСББ. Для нас, житловиків, головний біль — це стан житлового фонду, нестача коштів для нормальної роботи з його утримання, зокрема, відшкодування пільг та субсидій у сплаті тарифів. ЖЕК №3 обслуговує Південно-Західний мікрорайон. Це 114 будинків і 6000 квартир. Рівень зношеності — 70%, значна частина — “хрущовки” і панельні будинки, які будувалися у 1960-1980 роки, всі вони потребують капітального ремонту. А що таке капремонт багатоквартирного будинку? Це, як мінімум, мільйон гривень: заміна покрівлі, комунікацій, утеплення фасадів, під’їздів та інше. Де взяти такі кошти? Чув від урядовців таку цифру: щоб капітально відремонтувати житловий фонд в країні, зношеність якого становить 70-80%, необхідно витратити два річні бюджети держави.

 

— Але щось робите і ви?
— Звичайно, ми на місці не стоїмо, завдяки допомозі міської влади і за кошти ЖЕК робимо поточні ремонти. Торік, наприклад, здійснили поточний ремонт покрівлі в будинках на Молодіжній, 7, Сковороди, 9/3 і 12, Кам’янецькій, 125, Львівському шосе, 18/2А. Замінили труби в підвалах на Сковороди, 9/3А, Кам’янецькій, 102 і 105, Львівському шосе, 8, Інститутській, 4, Тернопільській, 3/1, Хотовицького, 9. Частково це здійснили на будинках на С.Разіна, 4/1, Молодіжній, 17 та Сковороди, 12. Зробили ремонт усіх дитячих майданчиків, козирків під’їздів у восьми будинках, які перейшли від обленерго, відремонтували 30 під’їздів та багато іншого. Це немалі обсяги робіт у нинішніх умовах — 600 тисяч гривень, але на щось більше коштів не вистачає. Це при тому, що ми не маємо збитків, виплачуємо працівникам 13-у зарплату, надаємо матеріальну допомогу.

— Нові тарифи мають зняти деякі проблеми...
— Це так, але треба розуміти, що одне лише підвищення тарифів усіх проблем не вирішать. ЖЕКи завжди казатимуть, що цього замало, а люди скаржитимуться, що для них вони надмірні й відмовлятимуться платити. Підхід має бути розумний, економічно обґрунтований з усіх боків: потреб комунальників і можливостей громадян. Обов’язковий принцип — диференціація залежно від стану і віку будинків, району, розміру прибудинкової території…

— У кондомініумах мешканці самі визначають розмір оплати та її розподіл, вона може бути меншою, ніж у ЖЕКу...
— Подивимося на це з іншого боку. Нині з квартплати людей утримується штат працівників ЖЕКу №3 — 64 особи. В кожному ОСББ необхідно мати голову і бухгалтера. Якщо створювати кондомініум у кожному будинку, а у нас їх 114, стільки треба утримувати лише цих працівників? А потрібні ще паспортисти, двірники, сантехніки, електрики… З вулиці їх не набереш, це мають бути досвідчені спеціалісти, адже житловий будинок — це складна інженерно-технічна споруда, треба мати відповідне право на його обслуговування.
Скажу про себе і свій ЖЕК. У ЖКГ я працюю вже понад 30 років, ЖЕК очолюю з 1995 року, маю спеціальну освіту. Більшість наших працівників також досвідчені фахівці, працюють в ЖЕКу 15-25 років. Тобто, у нас склався висококваліфікований колектив з патріотів своєї справи, свого підприємства. Чи можливо знайти йому альтернативу? А робити ремонти? Отже, доводиться звертатися до якихось підприємств чи приватників. Як їм платити? Якщо “живими” грішми, треба їх десь зберігати в будинку, а це свої умови і вимоги. А який тариф запросять ці приватники? Питань дуже багато. До речі, досвід нашого міста щодо приватних ЖЕКів є негативним.
Для ОСББ, крім проблеми кадрів, стоятиме і та, що є у ЖЕКу: збирання коштів у мешканців. Одна справа елітний будинок, інша — “хрущовка”, де мешкають одні пенсіонери та пільговики. Для нашого ЖЕКу борги держави за пільговиків на сьогодні — 100 тисяч гривень. Те саме чекає і ОСББ. А якщо для них також встановлять податки як для комунальників? До речі, це було б справедливо.
Інша річ — контроль за діяльністю цих об’єднань. Очевидно, виникне питання створення відповідного органу, інакше можуть бути проблеми: з незаконними реконструкціями, ймовірними аваріями…

— Отже, держава хоче перекласти проблеми реформування ЖКГ з себе на людей: збиткові, неефективні ЖЕКи замінити на самостійні, самодостатні ОСББ. Чи є це тим “світлом”, що в кінці “тунелю”?
— Вважаю, що реформа необхідна, але не треба рубати з плеча. ЖЕК і ОСББ — як колишні колгоспи. Де є відповідальне керівництво, кваліфіковане і досвідчене, здатне згуртувати людей, є результат. ОСББ варто створювати у новобудовах, де немає проблем з ремонтом, де буде гарантована проплата встановленого тарифу. Але все одно колись новий будинок вичерпає свій ресурс і хто тоді подбає про його капітальний ремонт?
Спільна проблема — свідомість людей. У нас є будинки, де в одному під’їзді мешканці самі зберігають порядок на сходах, у ліфті, в підвалі. А в сусідньому під’їзді — все навпаки, суцільний безлад. Можливо, в ОСББ з цим буде краще, люди зрозуміють, що їх власність — не лише квартира, а й будинок, де вони мешкають.
Загалом вважаю, створювати ОСББ в одному будинку — справа недоцільна і неперспективна, потрібно об’єднувати декілька будинків, де всі квартири приватизовані, де немає боргів. Але і начальник ЖЕКу, і голова ОСББ не повинні бути хлопчиками для биття.
Моя думка: нам поки що потрібні ЖЕКи і водночас нові утворення у вигляді ОСББ, але держава, запроваджуючи реформу, має подбати про нормальне існування і тих, і інших.

Підготував Володимир Разуваєв
Фото Дмитра Свідерського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *