Соціум

Василь Кравчук: “Ціни зростають через “пусті” гроші”

Народний депутат України, голова Хмельницької обласної партійної організації “ВО “Батьківщина” пояснив, чому хмельничанам дедалі важче прогодуватися:

— Щодня кожен із нас на власному гаманці відчуває зростання цін на продукти харчування. Український борщ стає все дорожчим і мало не кожна родина змушена зменшувати і розміри каструлі, і кількість інгредієнтів. А діюча влада, яка обіцяла покращення життя ще рік тому, не може пояснити причини тотального зубожіння народу. Бо це означало б розписатись у власній неспроможності дати лад економіці країни. То що ж відбувається насправді? Неконтрольована емісія грошових коштів — друк так званих пустих паперових грошей.

За даними незалежних експертів з питань фінансів, протягом 2010 року уряд спільно з Нацбанком випустив в обіг 99 мільярдів 671 мільйон гривень — майже сто мільярдів! При цьому доходи головного та спеціального фондів держбюджету по факту 2010 року становили до 230 мільярдів гривень. Отож саме друкарський станок, а не “спекулянти” чи міфічні “зовнішні чинники”, обезцінив в Україні мільйони сімейних бюджетів. І як наслідок — славнозвісна гречка по 18 гривень за кілограм.
Іншим важливим чинником високої інфляції стало суттєве подорожчання пального — бензину та дизпалива, викликане рішенням Януковича та Азарова збільшити ставку акцизного збору на 50 євро за тонну пального. Збільшення витрат на пальне виробники включать у вартість товарів, а це відчутно підштовхує зростання кінцевих споживчих цін.

Отож Кабінет міністрів нахабно бреше щодо реального рівня інфляції у 2010 році, коли вказує, що ціни на продукти з грудня 2009 року до грудня 2010 року в Україні підвищилися тільки на 10,6%, а річна інфляція становила всього 9,1%. 
І ще один важливий момент, про який хмельничани мають знати. Від рівня інфляції залежить розмір індексації зарплат, пенсій і різних соціальних виплат. Тобто, якщо інфляція, наприклад, складає 50%, то людям треба платити у півтора раза більше. Тому, аби не здійснювати реальної індексації доходів людей, як це передбачено законом, не піднімати пенсії й зарплати настільки, наскільки виросли ціни, офіційну інфляцію фальсифікують у бік заниження.
Прикро, що народ був потрібен нинішнім правителям лише, аби отримати владу. Тепер же про свої передвиборчі обіцянки вони забули.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *