Соціум

Філософія на полотнах Едуарда Міляра

Вкотре порадував хмельничан творчістю митців нашого краю художній салон “Гончар”. Тут 18 січня відбулося відкриття виставки картин відомого подільського художника, члена Національної спілки художників України Едуарда Міляра.

Едуард Рафаїлович — людина ерудована, по-мистецькому неземна, а тому його експоновані картини — глибока філософія. Приваблюючи незвичайними абстрактними формами малюнка, тихими відтінками фарб, картини змушують поціновувачів прекрасного заглибитись у їхній зміст, знайти істину, яку закодував автор. Загадковою є й техніка створення картин, яку Едуард Міляр до кінця не розкриває, каже лише, що для створення картин використовує плавлення олійних фарб. Цікаво й те, що малює художник не тільки пензлем, часто пише свою філософію на полотнах пальцями, різними предметами. “Часом мені здається, що мотиви картин диктує космос, фарби наче самі малюють”, — зізнається художник. Не кожен сягне таїну, яку автор приспав на малюнках, але кожен над нею замислиться. На думку Едуарда Міляра, справжнє мистецтво обов’язково має спонукати до роздумів, возвишувати людину, відривати її від буденності і вульгарної простоти.

Нині є багато художників, які можуть намалювати світ з натури, копіюючи пензлем пейзажі і портрети. Але мистецтво — це щось більше, тут важливі образність, замисел не банальний, а актуальний, сильний. Все це є у стриманому і водночас кричущому творчому доробку Едуарда Рафаїловича. А те, що все це не порожні слова, підтверджує визнання художника не лише на теренах нашого краю, країни, але й за кордоном.

Талант художника Едуард Рафаїлович перейняв у батька, котрий був столяром і мав нахили до мистецтва. Огранив коштовний батьківський дар він у мистецьких школах, престижних мистецьких вузах, досліджуючи творчість великих світових митців. Його творчий шлях — постійний експеримент, він пробує себе у різних техніках, жанрах, вигадує власні. Його можна назвати і художником-реалістом, і художником-абстракціоністом. Є в Едуарда Міляра й нахил до поезії — це ще одна стежина, якою йде до людини його філософія. Багата творчість митця ще й тому, що немало подорожував світом і розповів про нього у власних картинах, віршах.

А в житті Едуард Рафаїлович — проста і відкрита людина. Це підтвердили його близькі, друзі, колеги по мистецькому цеху, котрі прийшли привітати пана Едуарда з відкриттям власної виставки. Кожен розповідав про нього з різних боків, але звучали лише добрі слова, а головне — щирі.

Автор експонованих картин сподівається, що це далеко не остання його виставка у “Гончарі”, адже він “ще не все сказав людям, не всі задуми розкрив”. Традиційно кожен, хто представляє свою творчість у “Гончарі”, дарує одну з картин у фонд обласної організації Національної спілки художників України. Цю традицію залюбки підтримав і Едуард Міляр.

Ірина САЛІЙ
Фото Дмитра Свідерського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *