Соціум

Польська коляда звучала на Хмельниччині

13 січня відбувся третій фестиваль польської коляди, організаторами якого стали Кам’янець-Подільська дієцезія на чолі з єпископом Леоном Дубравським та обласне управління культури і туризму, яке допомогло транспортним забезпеченням та пальним. Значний вклад у цю справу вніс і отець-настоятель Санктуарію Летичівської Богородиці, в стінах якого проходило це дійство, Адам Пшивуський, котрий, як гостинний господар, відповідав не лише за проведення урочистості, але й за побут гостей, які прибули здалека.

За словами голови спілки поляків у Хмельницькій області Франца Міцинського, піднесеного настрою всім присутнім додало повідомлення єпископа про завершення процесу беатифікації (зарахування особи до лику блаженних) Івана Павла ІІ, про що, вже офіційно, було оголошено у п’ятницю, наступного дня. Тому логічним відкриттям фестивалю стало виконання його учасниками улюбленої коляди понтифіка, однієї з найстаріших (XVII століття) — “Ой малесенький, малесенький”.

Летичівський Санктуарій Богородиці має повітряний орган, тому справжнім подарунком для присутніх стало виконання господарями свята колядок в органному супроводі. Інші колективи-учасники фестивалю також відзначились оригінальністю. Наприклад, справжнє світлове дійство створив колектив Летичівського Будинку культури, виконуючи колядки зі свічками в руках. Приємно потішили оригінальним звучанням колядок у супроводі духового оркестру учасники із села Марафа, що на Вінниччині. Високий рівень хорового виконання продемонстрували гості з Києва (костел парафії Святого Олександра), а також камерний хор з Кам’янця-Подільського (художній керівник Наталя Коляновська), учасники якого вже побували на сценах України, Польщі, Німеччини.
Організатори щиро вдячні всім, хто долучився до цього дійства, та сподіваються, що географія учасників фестивалю щороку ставатиме ширшою.

Ольга Мельник
Фото надане спілкою поляків у Хмельницькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *