Соціум

22 січня історичному гербу Проскурова — 215 років

27 вересня 1990 року тодішній очільник міста Михайло Чекман оприлюднив історичне для обласного центру рішення №8 третьої сесії міської Ради народних депутатів XXI скликання.

У рішенні “Про використання символіки на території міста Хмельницького” йшлося зокрема: “З метою відродження духов-них цінностей, підняття патріотизму і національної самосвідомості мешканців міста міська Рада вирішила:
…2. Відродити історичний герб м. Проскурова як герб м. Хмельницького.”
Тоді народні обранці затвердили Положення про герб і прапор міста Хмельницького.
Герб обласного центру веде свій родовід із далекого минулого. 22 січня 1796 року вийшов указ “Про герби міст Мінської, Волинської, Брацлавської та Подільської губерній”. Цим указом затверджено герб м. Проскурова. Вважається, що започатковано цей символ ще в сере-дині XVII століття. Згідно з родовою легендою, лицар Флоріан Шарий, предок роду шляхтичів Замойських, був жорстоко поранений в одній із битв. Король, проїжджаючи мимо, знайшов цього вояка на полі бою, пронизаного наскрізь трьома списами, але ще живого. Він поспівчував пораненому лицареві і поцікавився, чи може він полегшити його страждання. Лицар відповів, що його страждання дрібниця в порівнянні з тими муками, які йому доводиться терпіти від сусіда, котрий володіє половиною його села.
У подяку за доблесть Флоріана король викупив село і віддав його Замойським. Одночасно він подарував родині Замойських герб у вигляді трьох схрещених списів, які пізніше трансформувались у стріли. Оскільки Плоскирів тривалий час належав Замойським, отож не дивно, що елементи родинного герба знайшли відображення у гербі міста.
Три стріли у дещо зміненому вигляді продовжували прикрашати герб Хмельницького і за радянських часів… Ці стріли є головним елементом нинішнього герба міста.

Вл. інф.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *