Соціум

У музеї фотомистецтва третя виставка

Як і передбачалося, Хмельницький музей-студія фотомистецтва успішно виконує своє основне завдання: дарує людям духовні надбання. Цього разу на виставці, що відкрилася минулої п’ятниці, представлено роботи чотирьох фотомитців з Вінниці. Як і передбачалося, Хмельницький музей-студія фотомистецтва успішно виконує своє основне завдання: дарує людям духовні надбання. Цього разу на виставці, що відкрилася минулої п’ятниці, представлено роботи чотирьох фотомитців з Вінниці. Три з них — Олександр Юдін, Олег Усатюк, Вадим Козловський — члени Національної спілки фотохудожників України, призери багатьох конкурсів, володарі численних відзнак, відомі в світі фотомистецтва завдяки участі у багатьох міжнародних та всеукраїнських виставках. А от 22-річна Настя Герліжіу, хоч і займається фотографуванням лише рік, впевнено представляє свій погляд на жанрову стріт-фотографію з міцним композиційним відчуттям. Відкривала виставку керуюча справами міськвиконкому Людмила Черевченко. Вона висловила захоплення творчістю вінницьких фотомитців, подякувала за те, що завдяки їх таланту пересічні громадяни мають змогу долучитися до світу мистецтва, побачити багатогранне, а тому й цікаве життя, що вирує навколо нас. З рук Людмили Петрівни кожен учасник виставки отримав подяку та цінний подарунок за вагомий особистий внесок у розвиток національного фотомистецтва та пропаганду фотографічних знань серед молоді. Вінницькі фотомайстри, а також фотомитці з інших міст не приховували свого захоплення музеєм фотомистецтва нашого обласного центру, поки що єдиним в Україні, який дає можливість митцям показати свої доробки на такому високому рівні. Всі вони зі щирою заздрістю дякували міській владі Хмельницького за розуміння позитивного впливу мистецтва на суспільство, яке нині потерпає від різних негараздів.
А тим часом заклад поповнюється новими експонатами. За кілька місяців планують підготувати виставку про найдавніші родини хмельничан. Фонди музею поповнилися роботами майстрів, які тут виставлялися. Й надалі щомісяця мешканці міста матимуть можливість знайомитися з виставковими роботами професійних митців з різних міст України, яких музей запросить до співпраці.
Того ж дня, за сприяння міського голови Сергія Мельника,

відкрито дитячу фотостудію

Брати уроки фотомистецтва виявили бажання понад 50 дітей різного віку. “Головне, аби в студії займалися лише ті, хто насправді мріє навчитися професійно фотографувати. Думаю, що дітям буде цікаво отримати для цього відповідні знання”, — сказав директор музею Костянтин Жданов. Гурток працюватиме на самоокупності, а тому навчання буде платним — в межах 100 гривень на місяць. За ці кошти виплачуватиметься зарплатня вчителям та закуплятимуться фотоматеріали. “Ми познайомимо дітей з історією створення фототехніки, розвитком фотографії у нашому місті, розкажемо про тих, хто стояв біля витоків фотосправи в місті, познайомимо з професійною фототехнікою, спеціальною термінологією фотосправи, навчимо працювати з плівковими апаратами. Ця техніка є тепер раритетною, але дозволяла в свій час створювати справжні шедеври, незважаючи на громіздкість та обмежену технічну досконалість,” — додав він.
Професійні настанови та поради будуть давати фотографи з досвідом, майстри своєї справи Юрій Крамар та Валерій Довгий. Вони вчитимуть азів композиції, бачити кадр, дадуть своєрідний поштовх до творчості. Далі, якщо дитина матиме інтерес до цієї справи, вона продовжить вчитися самостійно, адже зараз є безліч книг та журналів, а також Інтернет-сайтів. Невеличка лабораторія музею повністю обладнана всім необхідним (до речі, також подарунок хмельничан) і готова до того, аби тут працювали з фотоплівкою та друкували чорно-білі світлини, до яких тепер пробуджується великий інтерес. “Діти матимуть можливість випробувати себе в багатьох жанрах: знімати пейзажі, етюди, архітектуру, натюрморти, портрети. Вони повинні весь час шукати цікаві сюжети, теми й свій стиль, аби передати власні думки та настрій і подарувати все це оточуючим,” — впевнений Костянтин Жанов.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *