Соціум

Платежі більшими не будуть

Як відомо, власники та користувачі земельних ділянок мають сплачувати земельний податок або орендну плату за землю. Податковим кодексом України передбачені різні ставки податку за земельні ділянки у населених пунктах залежно від того, проведено нормативну грошову оцінку земель чи не проведено. Там, де таку оцінку земель не проведено, ставки земельного податку значно вищі. У нашому місті попередня нормативна грошова оцінка земель була затверджена рішенням міської ради ще у 2000 році, через 10 років термін її дії закінчився.

Тому на початку 2010 року міська рада постала перед вибором: або провести нову нормативну грошову оцінку земель міста, або користуватися ставками податку, встановленими законом, що мало привести до значного збільшення як ставок земельного податку, так і орендної плати землю. Було вирішено, що розробником нової грошової оцінки земель міста стане Український державний науково-дослідний інститут проектування міст “Діпромісто”, який був розробником генерального плану міста та місцевих правил забудови. Необхідно зазначити, що по відношенню до нормативної грошової оцінки, проведеної у 2000 році, нова мала бути значно вищою. Це пов’язано з тим, що наше місто в останні десять років активно розбудовувалось, а це, у свою чергу, збільшило вартість земель. Якщо станом на грудень 2010 року середня нормативна грошова оцінка 1 кв. м земель міста складала 77,44 грн. (з урахуванням інфляції за десять років), то нова середня нормативна грошова оцінка склала вже 176 грн. за 1 кв. м або у 2,273 раза більше.

Розглядаючи можливість затвердження нової нормативної грошової оцінки земель міста, виконавчий комітет та міська рада розуміли, що збільшити витрати на земельний податок та орендну плату за землю одразу більше, ніж у два рази, спроможні далеко не кожне підприємство або підприємець. Тому депутати міської ради запропонували виконавчим органам ради провести відповідні розрахунки та знайти можливість зменшити податковий тягар у нашому місті на 2011 рік. Одночасно необхідно було врахувати, що міський бюджет втрачав до 34 млн. грн. через скасування ринкового збору.

На розгляд депутатів було запропоновано кілька варіантів і на сесії міської ради, яка відбулась 15 січня 2011 року, було прийняте рішення, яким на цей рік були встановлені пільги всім землевласникам та землекористувачам шляхом застосування під час розрахунку земельного податку та орендної плати за землю додаткового понижуючого коефіцієнта 0,61. Ця пільга не стосується земель, на яких розташовані ринки, торгові майданчики та ряди.

З урахуванням цього рішення, за нашими розрахунками, земельний податок та орендна плата за землю збільшаться для більшості платників приблизно на 39%, а для ринків — у 2,273 раза. Враховуючи це, можна однозначно стверджувати, що загальні платежі для підприємців, які працюють на ринках міста, не мають бути більшими, ніж були у 2010 році з урахуванням ринкового збору, який тоді сплачувався.
Таким чином, до міського бюджету має надійти у 2011 році приблизно 45 млн. грн., запланованих від плати за землю.

Володимир Швець, директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів, депутат міської ради
Фото  Дмитра СВІДЕРСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *