Соціум

Топ-10 спортивних досягнень 2010 року

Минулий рік був багатим для українських спортсменів на світові досягнення. Отож, за матеріалами сайту gazeta.ua, ми вирішили опублікувати десятку найяскравіших.

Чоловіча збірна України з шахів перемогла на Олімпіаді (жовтень).
Змагання відбулись у російському Ханти-Мансійську. Наша команда випередила головних фаворитів — господарів турніру. Найбільше очок для нашої команди — дев’ять здобув Василь Іванчук. Із 10 партій він переміг у сімох, дві звів до нічиї та одну програв. Також за збірну синьо-жовтих виступали Руслан Пономарьов, Захар Єфименко, Павло Єльянов та Олександр Моїсеєнко.

Олександра Когут стала чемпіонкою світу з боротьби (вересень).
В особистій скарбничці Олександри вже є золото континентальної та світової першості, але юніорське. В Москві ж 22-річна Когут заявила про себе на “дорослому” килимі. Фінальну сутичку з дворазовою чемпіонкою світу серед юніорів, японкою Ю Хоріусі львів’янка виграла завдяки тому, що в обох періодах, основний час яких завершувався з результатом 0:0, право брати захоплення за ногу випадало їй.

Інна Осипенко-Радомська виграла чемпіонат світу з веслування (вересень).
Олімпійська чемпіонка Пекіна підтвердила титул найсильнішої веслувальниці планети на світовій першості, що проходила у Познані (Польща). Вона здобула золоту медаль та звання чемпіонки світу на дистанції 500 метрів серед байдарок-одиночок. У своєму активі спортсменка з Київщини має також срібло на 200-метровій дистанції.

Ольга Береснєва здобула золото чемпіонату Європи з плавання на відкритій воді (серпень).
Донеччанка вперше вийшла на дистанцію 25 км. І одразу ж перемогла. Її результат — 5 годин 48 хвилин 10,2 секунди. Усього 0,1 секунди Береснєвій поступилася німкеня Ангела Маурер, яка і стала срібною медалісткою ЧЄ. Замкнула призову трійку італійка Мартіна Грімальді (5 годин 48 хвилин 30,8 секунди).

Українська парна четвірка виграла чемпіонат Європи з веслування (вересень).
Яна Дементьєва, Анастасія Кожевникова, Катерина Тарасенко та Олена Буряк учетверте поспіль стали найсильнішими в Європі на дистанції 1000 м. На чемпіонаті світу вони стали другими.

Андрій Говоров став срібним призером чемпіонату світу з плавання (грудень).
На змаганнях у Дубаї в Арабських Еміратах дніпропетровець здобув срібло на 50-метрівці батерфляєм, заодно встановивши національний рекорд — 22,43 секунди. Переможцю українець програв лише три сотих секунди, а бронзового призера, чинного чемпіона Європи Штеффена Дайблера, випередив лише на соту. До речі, його медаль була єдиною для України на Х чемпіонаті світу з плавання на короткій воді.

Ольга Харлан виграла срібну нагороду чемпіонату світу з фехтування (листопад).
У фінальній сутичці спортсменка з Миколаєва поступилась олімпійській чемпіонці зі США Маріанні Загуніс (11:15). З подругами по команді Оленою Хомровою, Ольгою Жовнір і Галиною Пундик піднялася на другу сходинку світового п’єдесталу в командних змаганнях.

Віталій та Володимир Клички захистили титули чемпіонів світу з боксу.
Упродовж року брати провели по два поєдинки. Володимир обидва бої завершив нокаутом у 12 раунді. Спочатку він відправив на поміст рингу американця Едді Чемберса, а потім нігерійця Самюеля Пітера. Віталій нокаутував у десятому раунді поляка Альберта Сосновського, а за очками переміг американця Шенона Брігса.

Василь Федоришин виграв срібло на чемпіонаті світу з вільної боротьби (вересень).
У фіналі галичанин протистояв росіянину Бесікові Кудухову. Третій, вирішальний період завершився рахунком 0:0. Згідно з жеребом захоплення ноги брав Федоришин. Але Кудухов зумів вирватися з захвату і переміг.

Донецький “Шахтар” потрапив до 1/8 фіналу футбольної Ліги чемпіонів (грудень).
У цьому тисячолітті українським клубам досягати подібного не вдавалось. У груповому турнірі донеччани набрали 15 очок із 18 можливих. Це дозволило їм посісти перше місце, вони зуміли обійти англійський “Арсенал”, португальську “Брагу” та сербський “Партизан”.

Підготувала Ольга Цимбалюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *