Соціум

У місті є бюджет і програма розвитку

Проведенням третьої позачергової сесії міська рада була зобов’язана необхідністю прийняти бюджет міста на нинішній рік та нову Програму соціально-економічного та культурного його розвитку. Якщо для депутатів, які не вперше були обрані до міської ради, затвердження цих документів уже стало звичною процедурою, то їх колеги-новачки зіткнулися з цим уперше. Але якихось ускладнень з прийняттям відповідних рішень у сесійній залі не було, позначилася належна попередня робота всіх обранців у постійних комісіях. Ввідтак процес ухвалення обох найважливіших документів для життєдіяльності міста обійшовся без будь-яких запитань, коментарів і виступів. Щорічний бюджет між тим має суттєві відмінності від усіх попередніх. Пов’язано це з ухваленням Верховною Радою нових законодавчих актів, зокрема Податкового і Бюджетного кодексів, які створили деякі принципово нові умови для формування місцевих скарбниць. Відповідно значних змін зазнали і загальні цифри їхніх статей. Так, наприклад, загальний обсяг доходів бюджету міста нині становитиме 715,8 мільйона гривень, торік він складав 686,07 мільйона. Однак цифрове збільшення запланованих доходів навряд чи означатиме аналогічне поліпшення стану речей, як цього б хотілось. У зв’язку зі змінами в складі та структурі цих доходів міський бюджет більше залежатиме від податку з доходів громадян і субвенцій та дотацій з державного бюджету. Відповідно перші за питомою вагою у структурі закріплених Мінфіном доходів сягатимуть 88%, а другі зростають зі 165,8 мільйона до 194 мільйонів. Відтак на перший план виходять ефективна боротьба з “тінню” у виплаті заробітної плати хмельничанам і надії на економічне зростання в Україні загалом.

 

Оскільки конкретних пропозицій від постійних комісій щодо бюджетних статей було обмаль, а від депутатів не виникло взагалі, запропонований проект бюджету міста був проголосований практично без обговорення. Це дало привід міському голові зауважити: “Чим бюджет важчий, тим, виявляється, його легше приймати”.

За таким же сценарієм пройшло й ухвалення проекту Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2011 рік. Утім новації були і в ньому. Так, вперше у цьому традиційному документі з’явилися нові розділи: бюджетна і податкова політика та система управління. Загалом же новий документ об’єднує 23 міські програми з усіх сфер життєдіяльності. Показово, що прогнозні розрахунки комунальних підприємств міста свідчать про їхні можливості працювати цього року без збитків, за єдиним винятком — КП “Електротранс”. Останнє, до речі, знайшло своє продовження у питанні порядку денного “різне”.

Енергійний та продуктивний початок пленарного засідання мав таке ж продовження у подальшій роботі. Депутати без змін ухвалили низку рішень щодо питань землеустрою і комунального майна. Продовжуючи традицію попереднього скликання, вони надали згоду на прийняття у комунальну власність гуртожитків на вул. Курчатова, 15 та 17; щодо збереження статусу “гуртожиток” цілісного майнового комплексу на проспекті Миру, 97/2, що дає можливість їхнім мешканцям приватизувати свої помешкання.

Іншим рішенням сесія визначила новий список стипендіатів міської ради серед провідних митців та викладачів шкіл естетичного виховання. У цьому контексті слушним було прохання депутата обласної ради Леоніда Бриндікова звернути увагу на умови проживання відомих артистів міста. Щодо цього міський голова Сергій Мельник доручив негайно вивчити це питання з подальшим його вирішенням.

Де виникли дебати, то це з приводу звернення підприємців, які залишилися торгувати на відомій “алейці” на вулиці Проскурівського підпілля. На початку сесії вони влаштували пікет з вимогою залишити це місце їм і надалі. Депутати вирішили заслухати
обидві сторони цього середовища: тих, хто перейшов у “Пасаж” на центральному продовольчому ринку, і тих, хто залишився за рішенням попередніх сесій на старому місці до початку нинішнього року. Делегат пікетників Наталя Руда закликала сесію спочатку провести громадські слухання і зняти запропонований міськвиконкомом проект рішення про продовження терміну торгівлі на “алейці” до 1 квітня з розгляду. Але підтримки її пропозиція у депутатів не знайшла. Василь Ваків, депутат обласної ради, його колеги з міської ради Володимир Швець, Надія Кнець, Віктор Паламарчук, Оксана Кольгофер, Сергій Мандзій, Віктор Савчук висловилися проти запровадження подвійних стандартів щодо підприємців, які, на їхнє переконання, заслуговують на рівні умови, тим більше, що місця на ринках вистачає всім, отож міські вулиці мають бути звільнені від наметової торгівлі. Відповідним стало і сесійне рішення, котрим забороняється торгівля з наметів та лотків на вулицях Вайсера, Грушевського, Примакова, Подільській, Соборній та Проскурівського підпілля. Управління торгівлі має запропонувати підприємцям альтернативні місця на ринках міста.

На завершення пленарного засідання у “різному” депутати заслухали інформацію свого колеги Віталія Діденка щодо ситуації в КП “Електротранс”, де колектив виступив з вимогою звільнити з посади директора підприємства Володимира Максимова. Сергій Мельник визнав необхідність його заміни, але це може відбутися лише після проведення балансової комісії та за висновками спеціальної комісії, до якої запропонував увійти депутатам з усіх фракцій.
На пропозицію іншого члена ВО “Свобода” Олександра Симчишина, 33 депутати з 53, котрі зареєструвалися на засіданні, погодилися звернутися до Президента України і Генеральної прокуратури з вимогою припинити тиск та політичні репресії проти представників опозиції. Цією крапкою сесія міської ради свою роботу завершила.

Володимир Разуваєв
Фото Дмитра Свідерського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *