Соціум

Лунали урочисті колядки

З сивої давнини беруть початок Різдвяні звичаї та обряди. Готуючись до одного з найбільших православних свят, наші пращури заздалегідь дбали не лише про охайність оселі, а й про чистоту своєї душі, помислів. Найурочистіша мить наступала ввечері 6 січня, коли вся родина збиралася за столом. Разом із кутею, святою вечерею з дванадцяти пісних страв невід’ємним атрибутом Різдва є колядки. Вважалося, що чим більше колядників та щедрувальників під час новорічно-різдвяних свят завітає до оселі, тим щасливішим і багатшим буде наступний рік для господарів. Колядки та щедрівки сповнені побажань здоров’я, щастя, достатку та добробуту.

Згадати кращі традиції новорічно-різдвяних свят хмельничани мали нагоду 9 січня. У залі обласної філармонії з благословення Високопреосвященнішого Антонія, Митрополита Хмельницького та Старокостянтинівського відбувся вечір колядок “Христос народився — славімо його!”. Церковні хори міст Хмельницького та Красилова, учні Хмельницької дитячої школи мистецтв та Центру естетичного виховання учнівської молоді, хор “Кадри” Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, інші творчі колективи та солісти віншували присутніх Різдвяними обрядовими піснями. Крім звичних народних, лунали релігійні колядки. Церковний хоровий спів додавав вечору урочистої піднесеності. До участі у сценічному дійстві долучилися люди різного віку: від малечі до зрілих людей. Такою ж різновіковою була й публіка в залі.
Наприкінці вечора з привітанням до глядачів звернувся Митрополит Хмельницький та Старокостянтинівський Антоній: “З Різдвом Христовим люди пов’язують покращення свого життя. Як завжди, після Різдва ми збираємось і продовжуємо святкувати народження Христа та прославляти його піснями. Нехай Господь благословить нас міцним здоров’ям, благополуччям, щоб ми жили у мирі та могли робити добрі справи”. Традиційно заключним акордом програми стала коляда “Добрий вечір тобі, пане господарю” у виконанні всіх учасників та глядачів.

Оксана ПАЛЯНИЦЯ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *