Соціум

Забутий куточок парку

У середині 60-х років минулого століття на околиці Хмельницького проводили значні гідромеліоративні земельні роботи. В першу чергу, такі роботи виконували на болоті в районі Заріччя. Необхідно було понизити до двох метрів рівень води Південного Бугу з розширенням русла. Також, частково вручну, поглиблювали дно річки Плоска в зоні будівництва парку.

У ті часи розпочали роботи і зі значного розширення і поглиблення невеличкого ставка на Південному Бузі. Але це був величезний обсяг землекопних робіт, які необхідно було виконувати в складних умовах — без зниження водного дзеркала води, тобто на плаву (з-під води).
Тоді в Україні працював трест “Укргіпротрансмеханізація”, в арсеналі якого були складна техніка та установка 8 ПЗУ, змонтована на понтонах. Спеціальний глибинний розрихлювач розробляв ґрунт, який змішувався з водою, і така суміш, яка називалася пульпа, трубопроводами подавалася на берег. Такі роботи продовжувалися протягом п’яти років, за цей час маленький став перетворився у велике водосховище, водне дзеркало якого заходило за Дальні Гречани.
На відрізку між шлюзним мостом на тодішній вулиці Фрунзе і гирлом Плоскої крутий берег водосховища почав обвалюватись і розмиватись. Вирішено було збудувати набережну у вигляді підпірної стінки з бутобетону. Ці роботи виконувалися у складних гідрогеологічних умовах. Вздовж стінки на березі були вимощені плитами прогулянкові доріжки. На глибокому місці правого берега змонтували високу металеву вежу для стрибків у воду. Багато жителів нашого міста облюбували цей тоді облаштований куточок гідропарку. Діяли тут різні гуртки моржів, стрибунів у воду, любителів здорового способу життя, веслувальників. Запрацювали водна станція, де давали на прокат човни, катамарани, профспілкове товариство “Спартак”…
З того часу минуло більше 50 років. Тепер набережна має, на жаль, інший вигляд. Доріжки, сходинки до води, причали руйнуються. А нещодавно я почув радісну звістку, що завдяки увазі керівництва нашого міста, особисто мера Сергія Мельника вирішується питання передачі цього оздоровчого куточка на баланс міським комунальникам, що дасть можливість депутатському корпусу виділяти з міського бюджету необхідні кошти на капітальний ремонт цього колись популярного серед городян і гостей міста куточка парку.

Вітольд Лісовик
Фото Дмитра СВІДЕРСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *