Соціум

Формується стратегія розвитку Поділля

Соціально-економічні дослідження міжнародних інституцій свідчать, що Україна за роки незалежності не тільки тупцювала на місці у своєму розвитку, а й відстала від самої себе зразка 1991 року на 25%. У той же час Азербайджан збільшив свій економічний потенціал у 3,6 раза, а Білорусь “бацьки” Лукашенка — на 40%. Прикро, але Хмельниччина за більшістю показників у попередні роки відставала від загальноукраїнського рівня. Відтак на перший план виходить стратегія, на основі якої мають розроблятися сучасного рівня програми соціально-економічного розвитку Поділля. Саме розвиток регіонів може і повинен стати запорукою загального розвитку держави. Характерно, що в Євросоюзі саме так і розглядають перспективи України та свою допомогу на такому її шляху. Цьому, зокрема, слугуватиме пілотний проект ЄС “Підтримка сталого регіонального розвитку в Україні”, до якого увійшла і наша область. Важливо, що програму участі в цьому проекті регіони повинні розробляти самотужки. Отже, маємо конкретний і реальний привід для спільної роботи як місцевої влади, так і широких кіл громадськості.

У цій площині неабияку увагу привертають ініціативи саме громадських організацій і насамперед політичних: наскільки їхні передвиборчі програмні документи на практиці відповідають потребам часу? А оскільки розвиток регіону є загальною спільною метою, політичні та ідеологічні розбіжності не повинні братися в цій роботі до уваги.

 

На Хмельниччині певні кроки владної партії — регіоналів уже помітні, хоча й здійснюються, в основному, адміністративним шляхом. Що стосується інших політичних сил — провладних чи опозиційних, якихось політичних рухів у площині ініціатив поки що не видно. Щодо цього своє слово сказали, судячи з усього, лише соціалісти. Днями обком СПУ організував у Хмельницькому проведення між-обласного науково-практичного семінару “Сучасні тенденції соціально-економічного розвитку Поділля та проблеми соціалізації суспільних відносин”. Показово, що участь у його організації взяли Міністерство освіти і науки, обласна державна адміністрація, хмельницькі Торгово-промислова палата і національний університет, обласний благодійний фонд “Паритет” і ПАТ “Страхова компанія “Українська страхова група”.

Соціалістам треба віддати належне, вони ініціювали цей семінар після місцевих виборів, тобто він не був партійною піар-акцією. Через це коло його учасників з нашої та сусідніх областей було і широким, і представницьким: науковці, громадські діячі, посадовці, практики-економісти. Ініціатори спільної розмови взяли за основу положення своєї програми “Справедлива Хмельниччина”. Як зазначив, відкриваючи семінар, перший секретар обкому СПУ Геннадій Савосін: “Нам приємно, що наші програмні положення враховані на практиці міською владою у Хмельницькому й облдержадміністрацією в розробці проекту обласної програми розвитку”.

Виступи учасників і документи семінару окреслили коло проблемних питань: щодо “зовнішньої політики” регіонів, державної політики економічного зростання, правових аспектів у сфері малого бізнесу, гендерних підходів у соціально-економічній площині, соціалізації вітчизняної економіки та її інноваційній стратегії, впровадження освітніх цільових програм на підприємствах, перспектив агропромислового комплексу тощо.

Голова територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталій Олуйко закликав узяти приклад Вінниччини, де активно впроваджуються технопарки і техноцентри. На його думку, є потреба у відновленні в області проекту вільної економічної зони “Подільські Товтри”. Почесний голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз акцентував на необхідності відокремлення бізнесу і влади та децентралізації останньої. Рушійною силою, на його переконання, можуть стати виробничо-споживчі кооперативи в різних галузях економіки та житлово-комунального господарства.

Чимало матеріалів стосувалося конкретних шляхів з розвитку саме Хмельниччини. Так, соціалісти першочерговими кроками вважають відновлення роботи Хмельницького аеропорту, розвиток зеленого туризму, великотоварного сільськогосподарського виробництва, науковий підхід і суворий контроль у використанні надр та природних ресурсів. Науковці з ХНУ визначили пріоритети державної політики щодо економічного зростання регіонів та їх позиціювання за показниками рівня життя населення, а також інноваційні аспекти соціально-економічного розвитку Поділля.

Організатори семінару вважають, що він стане вагомим кроком у формуванні стратегії регіонального розвитку Поділля на найближчі роки, а його матеріали допоможуть програмним завданням інших регіонів України.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *