Соціум

Не тільки для розваги

У видавництві гуманітарно-педагогічної академії “Центр мистецтва і дизайну” побачила світ книжка “Невеличкі смішинки для розваги дитинки” Йосипа Замрибора. Впорядкувала і видала цю книжку відома подільська поетеса Галина Ісаєнко в пам’ять про батька. Йосип Макарович майже піввіку присвятив освітянській ниві, викладаючи історію на Деражнянщині, був лектором товариства “Знання”. У його творчій спадщині — громадянська лірика, переклади, гумор і сатира. Галина Йосипівна готує до друку, впорядковує, плануючи видати більш повне зібрання творів батька, від якого успадкувала поетичний дар. Стараннями укладача і рецензента — П.Брижака, викладача академії, збірка вийшла на славу.

Її автор виступає продовжувачем гумористичних традицій Степана Руданського. Традиційні віршовані гуморески Йосипа Замрибора застерігають дітвору від негарних і недобрих вчинків, змушують задуматися над власною поведінкою.

Те, чого важко, а то й часом неможливо досягнути нудним моралізаторством, напрочуд легко досягається читанням талановитого гумористичного твору. Отож гумор — це і виховання, і заохочення учнів до перших проб пера, і цікава й повчальна розвага у час дозвілля. Автор уміє бути достатньо лаконічним, точним у слові. Ось, наприклад, у гуморесці “Не може бути” батькові не вдається нормально поголитися, бо бритва чомусь “не бриє, а дере…”:

— Не може бути, — каже Алла,

Хапаючи смачні млинці.

— Вона ж учора добре брала,

Як я стругала олівці!

Гумор Йосипа Замрибора тактовний, пройнятий співчуттям до своїх персонажів. Завдяки талановитості автора його твори не втратили з плином часу своєї актуальності. Отож юні читачі вдячні видавництву й укладачу з рецензентом за такий гарний дарунок напередодні новорічно-різдвяних свят.

Наталія Олійник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *