Соціум

Не дайте музиці вбити себе

У сучасному світі існує чимало жанрів музики. Кожен може обрати те, що йому дійсно до вподоби. Та вже не перший рік науковці досліджують вплив музики на наше здоров’я.

 

Існує навіть метод музикотерапії, який досліджує, як звук допомагає людям з психічними розладами, фізичними вадами розвитку, впливає на виховання почуття власної гідності та … уповільнює процес старіння.

Ввідоме ще й катування музикою. Коли протягом 16 годин ув’язнені слухали голосну музику (найчастіше рок або поп-музику), а камери були яскраво освітлені, багато в’язнів кричали, бились головами об стіни, божеволіли (особливо араби).

Та як знати, яку музику потрібно слухати, щоб наше здоров’я і життя було поза межами небезпеки? Дослідження доводять нам “ефект Моцарта”. Прослухавши класичну музику, люди, які здають IQ-тест, показують помітне підвищення інтелекту. На унікальність та силу музики цього композитора впливали батьки ще до його народження. Моцарт слухав батькову скрипку та мамин спів, ще коли був в утробі матері. Можна сказати, що цього генія народила сама музика. Існують докази, що, незважаючи на смаки та вподобання різних музичних жанрів, музика Моцарта заспокоює нервову систему всіх людей. Є певні припущення, що складна за своїм виконанням музика збуджує такі ж складні нервові моделі, що відповідають за розумову діяльність. І навпаки, проста і монотонна музика дає протилежний результат.

До заспокійливої музики належить також церковний спів. Він налаштовує на чисті думки, хороші справи. Цей спів возвеличує душу. До такої музики належать ще народна пісня, військові марші, що вселяють впевненість у собі та своїх вчинках. На жаль, експресивна і голосна рок-музика на психіку переважної більшості слухачів впливає негативно, збуджуючи агресію. Нерідко під час рок-концертів відбуваються контузія звуком, звукові опіки, втрата слуху і навіть пам’яті.

Один голландський учений здійснив експеримент: три поля засадив однаковими рослинами. На першому він включав рок-музику, на другому — класику, на третьому — народні пісні. Через деякий час на першому полі частина рослинності зовсім пропала, а частина зів’яла, тоді як на другому і третьому полях рослини розвивалися нормально. Отже, така важка музика, як рок, вбиває живу клітину. А слухаючи її, ми самі себе вбиваємо. Тому людям, які хочуть схуднути, слід слухати саме таку музику. Але для того, щоб не пошкодити психіку, одягти навушники.

Чому ж музика настільки впливає на наше здоров’я? Усім нам відомо, що майже 70% нашого організму складає вода. А вплив музики на воду доведений. Вода запам’ятовує все, що діється та звучить навколо неї. Згодом вона віддає те ж саме. Ось чому Моцарт ще в утробі матері став генієм, адже він знаходився у воді! А батьки вже тоді прищепили йому любов до музики.

Отож перед тим, як вкотре натиснути кнопку play, подумайте, що варто слухати. Не дайте музиці вбити себе!

Вікторія Таран, вихованка Палацу творчості дітей та юнацтва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *