Соціум

Два фільми хмельничанина Олега Ніколаєва побачили на “Волоколамському рубежі”

Нещодавно у Волоколамську (Московська область, Росія) відбувся сьомий міжнародний фестиваль військово-патріотичного фільму ім. С.Бондарчука “Волоколамський рубіж”.

 

За чотири дні його гості та учасники мали змогу переглянути картини з Абхазії, Австрії, Азербайджану, Білорусі, Болгарії, Великобританії, Німеччини, Грузії, Данії, Китаю, Норвегії, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, США, Чехії, Узбекистану, Фінляндії, Південної Осетії та України. Єдиним українцем, якому вдалося показати свої роботи на фестивалі, став хмельницький фотограф та режисер Олег Ніколаєв.

65 років Перемоги над фашизмом — саме цій знаменній даті присвятили це свято кіно. В його конкурсній програмі було представлено два види стрічок: повнометражні ігрові та документальні фільми. Однак організатори подбали й про багатство позаконкурсного дозвілля. Родзинкою фестивалю стала зустріч кіноманів з російським народним артистом та легендарним режисером Микитою Михалковим. Окрім цього сюрпризу, на відвідувачів чекали майстер-класи від режисерів Георгія Натансона і Віри Токарєвої, вечори, присвячені російсько-українській дружбі та пам’яті народного артиста СРСР, документаліста Маліка Каюмова тощо. Серед інших почесних гостей були також російська актриса Валерія Ланська, олімпійський чемпіон Олексій Ягудін, художник Нікас Сафронов, кінорежисер Олексій Учитель, заслужена артистка Грузії Ія Нінідзе та багато інших.

За традицією, серцем перегляду конкурсних фільмів був сам Волоколамськ, якому в 2010 році було присвоєне почесне звання “Місто військової слави”. Саме тут у 1941 році відбулась одна з вирішальних битв Великої Вітчизняної війни — битва за Москву. Крім знаменних військових подій, це місто та прилеглі до нього території багаті на історико-архітектурні надбання. Тому для більшості іноземних гостей провели ще й невеличкі екскурсії пам’ятними місцями, аби ті більше дізнались про історію та культуру наших східних сусідів. Кінопоказ проходив у Істрінському, Лотошинському, Шаховському та Рузькому районах.

Олег Ніколаєв під своєю режисурою представив на “Волоколамському рубежі” два документальні фільми з трилогії “Доля”: “Коли ми були молодими” та “Люди і нелюди”. Обидва розповідають про події Великої Вітчизняної в різні роки. Для цього знімальній команді (окрім режисера, у ній працювали оператор Андрій Лук’янчук, редактор Олена Щепінська та монтажер Вадим Каськов) довелося провести величезну пошукову роботу, бо в основу їх стрічок лягли реальні історії, а героями стали конкретні люди, які пережили всі жахіття Великої Вітчизняної війни.

За 36 хвилин фільму “Коли ми були молодими” глядачі дізнаються про перші дні війни на прикладі долі двох людей. Одному вдається уникнути німецького полону, інший потрапляє до концтабору… Про те, як жилося в тих нелюдських умовах, режисер вирішив показати в другій 66-хвилинній стрічці, що відкриє маловідомі сторінки з жахіть Дахау, Бухенвальда, Дора-Міттельбау…

“Перемогу з фестивалю я не привіз, але й поразкою свою участь назвати не можу. Завдяки цій поїздці познайомився з багатьма відомими людьми і, що найважливіше, привіз плани на спільні проекти з азербайджанською та чеченською кіностудіями. З першими, швидше за все, працюватимемо над проектом про Афганістан, з другими — висвітлюватимемо страшні події українського Голодорому 1932-1933 років. Окрім цього, мене запросили на ще один міжнародний фестиваль, який відбуватиметься у Ялті під патронатом росіян”, — розповідає Олег Ніколаєв.

Після фестивалю пригоди для хмельничанина не завершилися. Його на кілька днів запросили погостювати в Москві.

Для Олега Ніколаєва за останніх півроку це вже третя поїздка на кінофестивалі.

А ще додамо, що цю поїздку на кінофестиваль Олегу Ніколаєву профінансували особисто міський голова Сергій Мельник та депутат міської ради Віктор Савчук.

Ольга Цимбалюк

На фото: учасники фестивалю

Фото надане Олегом Ніколаєвим

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *