Соціум

Визначили вартість землі

Згідно з Законом України “Про оцінку земель” нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, проводиться не рідше, ніж один раз на 5-7 років. Попередню грошову оцінку земель м. Хмельницького проводив інститут землеустрою у 2000 році (станом на 1.01.1999 року), тобто термін її дії вже вичерпаний. Нині відповідно до укладеного договору між управлінням земельних ресурсів та земельної реформи департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міської ради та інститутом “Діпромісто” проведена повторна нормативна грошова оцінка земель м. Хмельницького.

 

Ця грошова оцінка проведена з урахуванням нового Генерального плану міста, затвердженого рішенням 19-ї сесії Хмельницької міської ради від 06.08.2008 р. №4, змін у нормативно-правовій базі щодо оцінки землі, а також оновленої інформації та матеріалів, які надали підприємства, організації та установи міста.

В роботі визначена середня (базова) вартість земель станом на 1.01.2009 року, проведене уточнене економіко-планувальне зонування, внесені доповнення щодо конфігурації ареалів прояву локальних факторів оцінки, застосування коефіцієнтів функціонального використання тощо.

Одним із важливих факторів, які впливають на цінність того чи іншого району міста, є його соціальна привабливість (престижність), яка відтворює задоволеність жителів архітектурно-естетичними, соціально-інфраструктурними, транспортними умовами проживання, рівнем озеленення, наявністю умов для розвитку дітей, загальним культурним рівнем оточення.

Як свідчить досвід соціологічних опитувань, проведених за кордоном і в Україні, рівень задоволення населення умовами життя може суттєво підвищити чи знизити загальний показник цінності того чи іншого району.

Для оцінки соці-ально-містобудівної привабливості території був застосований експертний метод. Оцінка здійснювалася за відповідними факторами, зокрема, забезпеченість району магазинами, закладами культурно-побутового обслуговування, спортивними закладами, школами та дитячими садками, наявність умов для розвитку дітей престижність району тощо.

Оцінка рівня інженерного облаштування території міста базується на вивченні умов забезпечення районів об’єктами інженерної інфраструктури, чи (в разі їх відсутності) можливості підключення виробничих та інших об’єктів району до міських інженерних мереж. Аналіз засвідчив, що у Хмельницькому на формування інтегрального індексу інженерного облаштування впливають п’ять складових: теплопостачання, водопостачання, каналізація, газопостачання та електропостачання.

В основу оцінки земель сільськогосподарського використання покладено розрахований при економічній оцінці земель рентний дохід, що створюється при виробництві зернових культур. Таксономічними одиницями при виконанні оцінки є агровиробничі групи ґрунтів.

Таким чином, базова вартість 1 метра земель міста Хмельницького, обчислена відповідно до “Порядку нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів”, становить 176,0 грн./кв. м (попередня базова вартість 1 кв. м становила 49,48 грн./кв. м), основними агровиробничими групами ґрунтів виступають опідзолені середньосуглинкові чорноземи та чорноземно-лучні легкосуглинкові ґрунти.

О.Олійник, начальник відділу землеустрою, моніторингу,

охорони та ринку земель управління Держкомзему

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *