Соціум

“Намисто українських свят” від Оксани Радушинської

Компакт-диск із такою назвою подільська літераторка та журналістка записала для діток віком 5-10 років, аби ті могли більше дізнатися про українські свята й традиції їх відзначення.

 

Втілити свій задум Оксані Радушинській вдалося завдяки президентському гранту, який вона виграла ще в кінці минулого року. Всеукраїнський молодіжний конкурс “Новітній інтелект країни” проводився вже вчетверте, даючи можливість молоді реалізувати значущі для суспільства проекти. Має він дві номінації: “Бізнес-ідея” та “Соціальний проект”. Саме в останній нашій землячці й дісталося 75 тисяч гривень на вивчення народних та сучасних свят. 
Наша нація від самого початку не мислила свого побуту без обрядів та звичаїв. Вони передавалися з покоління в покоління, прищеплюючи не лише високу духовність та любов до всього національного, але й навчаючи працелюбності, поваги до старших, прикрашаючи повсякденне життя колоритністю та розмаїтістю. В сучасному світі все це потроху починає втрачати свою важливість. Тому авторка диска й вирішила зробити його для найменших українців, виховувати яких у національному дусі потрібно вже з пелюшок.
У доступній формі поетеса спочатку написала віршики, які потім поклали на музику. З них дітлахи й зможуть почерпнути знання про річний цикл української обрядовості. На диску пісні поділені на чотири розділи — за порами року, кожна з яких багата на свої особливі дні. Серед них як великі релігійні свята — Різдво, Пасха, Трійця, Спаса, так і не менш улюблені українцями Андрія, Стрітення, Масляна. Не забула авторка і про важливі в житті кожної людини дні народження, весілля, Новий рік. А також ті, що відзначаються на загальнодержавному рівні, — дні Перемоги, Незалежності, захисника Вітчизни та інші.
Над створенням диска працювало багато людей. Записувався він на Старокостянтинівській телерадіокомпанії. Озвучували тексти не лише професійні актори, але й звичайні школярі та вихованці дитячих садочків. Те, що їм вдалося зробити, хмельничани мали змогу почути та побачити минулого четверга на ХОДТРК “Поділля-центр”, де відбулася презентація диска.

Ольга Цимбалюк
На фото: наймолодші учасники концерту-презентації — вихованці старокостянтинівського дитсадка №6
Фото Дмитра Свідрського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *