Соціум

20 років творчості заради читачів

Хтось із відомих сказав, що газета — це чернетка історії. А ми, газетярі, додамо від себе — літопис подій. Протягом 20 років, скільки існує газета Хмельницької міської ради, вона інформує, розмірковує, згадує, сперечається, відстоює і все заради свого читача. За 20 років газета змінила свою назву, але не зрадила своїм основним принципам: бути мудрим співрозмовником, порадником та захисником інтересів громади міста. Газета старалася не давати приводу людям розчаровуватись, бути з ними, як кажуть, у горі і радості, йти в ногу з часом…

 

“Два десятиліття тому, ще за часів тоді непохитного Союзу, у нашому місті з’явилося нове демократичне видання. Ідея створення газети Хмельницької міської ради виникла навесні 1990 року, коли була обрана перша демократична міська рада. Депутати проголосували за створення газети, яка могла б доносити до читачів найоб’єктивнішу інформацію. Спершу для цієї мети об’єднали багатотиражки потужних промислових підприємств — заводів “Нева”, “Катіон”, “Темп”. У такий спосіб з’явилося декілька номерів газети “Народна трибуна”, яку редагував журналіст Михайло Гуменицький. Надалі керівництво міста, в особі голови Хмельницької міської ради Івана Бухала та голови Хмельницького міськвикокому Михайла Чекмана, ініціювало створення радівської газети та редакції. Після підготовчої роботи газету було створено. Новий часопис отримав назву “Вільне слово”. На конкурсній основі колектив очолив відомий журналіст, письменник Валерій Басиров, який редагував Славутську районну газету “Трудівник Полісся”. Він сформував колектив, творче ядро якого склали журналісти разом з редактором обласної молодіжної газети “Корчагінець”, яка на той час перестала існувати, Петром Малішем. “Вільне слово” — газета Хмельницької міської ради виходила два роки й позиціонувала себе як незалежне суспільно-політичне і літературно-художнє видання.

У серпні 1992 року міська рада реорганізує часопис і створює на його основі громадсько-політичну газету під назвою “Проскурів”, яку протягом шести років очолювала відомий журналіст Світлана Кабачинська”… Ось такий невеликий екскурс в історію зробив редактор Богдан Теленько з нагоди 20-річчя утворення газети Хмельницької міської ради, урочистості якої відбулися в сесійній залі міськради 24 грудня. На святкування були запрошені члени редакційної ради “Проскурова”, найвідданіші друзі, партнери газети та її багаторічні дописувачі. “Газета є ровесницею процесів національно-культурного відродження України і трохи старша за її незалежність. Це було одне з перших демократичних видань і вірність принципам вільного слова та патріотизму сповідує впродовж усієї своєї діяльності, — зазначив у вітальному слові секретар міської ради Валерій Лесков. — Ваше поважне видання крокує пліч-о-пліч із мешканцями міста, з любов’ю розповідаючи про історію та сьогодення, про духовність, патріотизм та високу моральність. До мудрого слова та активної громадянської позиції журналістів прислухаються, вашу думку цінують та поважають. Часто газета формує світогляд громадян, впливає на розвиток суспільних процесів”. Валерій Олександрович побажав колективу газети творчих успіхів та плідної співпраці з міською владою на благо територіальної громади міста. Спогадами про історію створення демократичної газети поділилися депутати міської ради першого скликання Володимир Швець та Володимир Разуваєв, заступник редактора газети міської ради “Вільне слово” Петро Маліш, заступник редактора “Проскурова” (1992-1999 роки) Олексій Тимощук. Все-таки добре, що є серед буднів свята, в тому числі й такі гарні ювілеї! Працівники “Проскурова” мали можливість насолодитися щирими й теплими вітаннями всіх, хто долучився до святкування ювілею газети. Тетяна Колісниченко, головний редактор газети “Є-Поділля”, представники від Хмельницької обласної ради, обласної політичної партії “Батьківщина”, Олександр Цюзік, голова обкому профспілки працівників соціальної сфери, Михайло Чайковський, ректор Інституту соціальних технологій ВМУРоЛ “Україна”, Іван Праворський, голова правління, генеральний директор ВАТ “Темп”, Ігор Ратушний, голова благодійного фонду “Хесед-Бешт”, Зоя Діденко, голова міського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка, Іван Рудик, голова ВАТ “Проскурів”, Віктор Дідик, заступник директора КП “Хмельницьк-теплокомуненерго”, представники установ та організацій міста — наші вірні друзі та партнери, наші однодумці, вивірені часом і подіями, від яких творчий колектив отримав подарунки та грамоти, почув численні зізнання в любові, шані та вдячності за творчу працю, яка дозволяє читачам-хмельничанам бути в центрі всіх подій, які відбуваються в нашому місті, на наших підприємствах і в установах, знати про всі ініціативи та програми міської влади, які впроваджуються заради блага громади, бачити, як змінюється обличчя нашого міста і брати в цьому безпосередню участь.

Ми вдячні управлінню культури в особі його керівника Альбіна Тарчевського за справжній мистецький десерт — невеличкий концерт молодих і надзвичайно талановитих музикантів та співаків. Серед тих, хто з вдячністю приймав відзнаку міського голови на честь ювілею, були кращі позаштатні та штатні автори газети — Ольга Валькова, керівник гуртка юних журналістів Палацу творчості дітей та юнацтва, Ганна Крицька, учасниця Великої Вітчизняної війни, Микола Кульбовський, член Національної спілки журналістів України, лауреат літературної премії ім. Б.Хмельницького, Вітольд Лесневич, учасник Великої Вітчизняної війни; Віктор Флентін, активіст олімпійського руху в Хмельницькій області, Володимир Разуваєв, завідуючий відділом політики та місцевого самоврядування, Дмитро Свідерський, фотокореспондент, Вікторія Стандрійчук, заступник редактора газети “Проскурів”. Не обійшлося й без присмаку діловитості під час нашого святкового зібрання. Газета приготувала до 20-річчя справжній сюрприз — Інтернет-сайт, який розробило комунальне підприємство “Хмельницькінфоцентр” на чолі з директором Валентиною Андріїшиною. Тож тепер ми розраховуємо на збільшення числа своїх читачів, зокрема й зарубіжних. А ще переконані, дуже слушною була пропозиція редактора Богдана Теленька слова в логотипі “Газета Хмельницької міської ради” замінити на “Газета хмельницької територіальної громади” — актуально і дуже доречно. Залишилося лише підтримати цю пропозицію депутатам. Отже, ми й надалі з вами, наші дорогі і шановані читачі, наші сьогоднішні і завтрашні співрозмовники, наші герої, заради яких ми готові творити “Проскурів”.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Фото Дмитра СВІДЕРСЬКОГО

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *