Соціум

Дбати про довкілля — покращувати життя

Останніми роками тема охорони довкілля порушується все частіше. Причиною цьому є й людський фактор: зростання надходження в навколишнє середовище різних забруднень — від побутових та промислових викидів до пестицидів. Стан довкілля треба покращувати, адже від цього залежить життя не тільки сьогоднішнього, а й майбутнього поколінь. У такому ракурсі відбулось обговорення виконання міської Програми охорони довкілля міста Хмельницького на 2006-2010 роки на черговому засіданні виконкому Хмельницької міської ради.

 

Начальник управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Тетяна Дзюблюк зазначила системність та плановість роботи, що сприяла покращенню стану довкілля Хмельницького, раціональному використанню природних ресурсів та формуванню екологічної свідомості населення. На виконання заходів, передбачених Програмою, використано за рахунок всіх джерел фінансування 53699,458 тис. грн. Тетяна Дзюблюк розповіла про роботу для формування екологічної свідомості дошкільної, шкільної та студентської молоді — класи екологічного профілю, екологічні збірки, семінари та акції, друкована продукція та соціальна реклама. За даними відділу статистики в 2009-ому, порівняно з 2008 роком, значно знизились обсяги викидів і забруднюючих речовин, які потрапили в атмосферне повітря. Є в цьому заслуга постійно діючих постів комплексної лабораторії спостережень забруднення навколишнього середовища обласного гідрометцентру, які за звітний період провели 16240 спостережень за станом атмосфери. Основним заходом з покращення стану повітря визнано висадження зелених насаджень, догляд за ними та збереження існуючих. Майже 13 тисяч дерев та кущів висаджено в прибережній смузі Південного Бугу, в дендропарку “Поділля”, парках “Подільський”, “Заріччя”, ім. І.Франка, сквері ім. Т.Шевченка, в Північному мікрорайоні, на військовому кладовищі. Закладено сквери ім. Лесі Українки біля СЗОШ №28 та у Дубовому. Встановлено нові об’єкти регулювання автотранспорту на вулицях Прибузькій, Грушевського, розі вулиць Рибалка та Зарічанської. Не слід відкидати й значення екологорежимного налагодження обладнання на комунальних підприємствах “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західні тепломережі”, які завдяки переоснащенню знизили використання паливно-енергетичних ресурсів та валові викиди шкідливих речовин в атмосферу. За кошти міського бюджету придбано 28 нових одиниць транспорту для КП “Електротранс”. 
Не менш важливе значення мала охорона та раціональне використання водних ресурсів. Основний споживач води — МКП “Хмельницькводоканал”, яке здійснює забір води з п’яти міських та окремого Чернелівського водозаборів, зменшило забір води порівняно з 2008 роком на 1,3 млн. куб. метрів. Відповідно зменшилась і кількість очищених стічних вод. Однак ситуація залишається досить непростою. Адже через зношеність водопровідно-каналізаційної мережі підприємство витрачає значні кошти на ремонт, заміну трубопроводів і, що найголовніше, “стратегічний ресурс — питну воду”.

Комунальне підприємство по зеленому будівництву і благоустрою міста за кошти фонду ОНПС провело розчищення заплав та русел річок Південний Буг, Плоска, Кудрянка, на що використано 195 тисяч гривень. У рамках проекту з оздоровлення Плоскої за звітний період використано 748 тисяч гривень. Розроблені робочі проекти “Будівництво гідротехнічних споруд по екологічному оздоровленню р. Плоска в межах Хмельницького”, “Будівництво каналізаційної насосної станції на пров. Гагаріна, 20Б”. Протягом 2009-2010 років проведено розчистку русла річки Плоска та розпочато будівництво каналізаційно-насосної станції на пров. Гагаріна, 20Б. Міська СЕС слідкує за якістю води на об’єктах водопостачання та щоквартально моніторить проби води з Південного Бугу. Вибірково проводиться конт-роль якості води з криниць громадського користування.
За звітний період управління з питань екології та контролю за благоустроєм із залученням інспекторів обласних структур провело рейди-перевірки і склало 34 протоколи на суму 8,134 тис. грн.
Чимало роботи, зазначила Тетяна Дзюблюк, проведено стосовно збирання, транспортування та складування твердих побутових відходів: за кошти міського бюджету придбано техніку, контейнери, наведено порядок на міському сміттєзвалищі, аби запобігти виникненню техногенних ситуацій.
Начальник управління проаналізувала заходи для покращення стану місць масового відпочинку хмельничан (Генеральний план міста Хмельницького якраз передбачає рекреаційні зони, природоохоронні території та їх розвиток, забудову мікрорайонів з урахуванням охорони довкілля).

Тетяна Дзюблюк акцентувала на екологічних проблемах, які залишилися невирішеними. Зокрема, не завершені роботи з організації зон санітарної охорони суворого режиму першого поясу свердловин, які знаходяться на балансі водоканалу. Треба збільшувати площі зелених зон у місті, парків та скверів. Чекає вирішення утилізація надлишкового мулу очисних споруд, які й самі потребують реконструкції. Є проблеми щодо виділення земельної ділянки під новий полігон та будівництво сміттєпереробного заводу з лінією сортування відходів.
В обговоренні Програми взяли участь директор КП “Хмельницькводоканал” Олексій Іванов, начальник управління транспорту Петро Кузьмін, заступник начальника управління охорони здоров’я Василь Дмитерко, які проаналізували плюси і мінуси роботи з охорони довкілля. З урахуванням поправок та пропозицій було прийнято відповідне рішення. Робота над охороною природного середовища міста триватиме й далі, а нова Програма буде розроблена до 31 березня наступного року.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *